blackjack oyna casino metropol


 

A3boeken @ Facebook A3boeken @ Twitter A3boeken @ Pinterest A3boeken RSS feed

U bent hier : A3 boeken Nieuws

Nu verkrijgbaar!

Speciaal voor
kinderen

Jaaa, ze zijn er!

Lichttaalkaarten!

Een vleugje magie ter inspiratie

Het is een rare tijd. Bijna dagelijks bereiken ons negatief stemmende beursberichten en uitkomsten van gesprekken tussen de Europese leiders over de financiële crisis en hoe langer het duurt hoe meer het me begint te duizelen. We lezen ook over moeizame onderhandelingen met kandidaat-landen voor de Europese Unie die het lidmaatschap pas krijgen nadat ze aan zware eisen hebben voldaan. Hoe kon het dan gebeuren dat er in het verleden landen zijn toegetreden waarvan het bekend was dat ze hun financiële huishouding niet zo nauw namen en hoe konden in ons eigen land banken plotseling op instorten staan. Honderden miljarden zijn verdwenen en niemand schijn te weten waar ze zijn want de boosdoeners worden niet genoemd.

 

In ons land worden huizen onverkoopbaar, verliezen tallozen hun baan en kloppen zzp’ers aan bij de voedselbanken. Politici hebben het alleen nog maar over bezuinigingen en ze lijken ongevoelig te zijn voor de enorme gevolgen ervan. Merkwaardig, want op deze wijze komt er steeds minder geld in omloop en zullen investeringen slinken totdat de economie tot stilstand is gekomen. Opvallend is ook dat het doemdenken alom begint post te vatten. Het ontbreekt aan charismatische leiders die met kennis van zaken de weg naar een andere wereld wijzen, want het besef dat het huidige financiële stelsel op de schop moet wordt door steeds meer mensen gedeeld. Op kleine schaal begint zich met veel creativiteit en inventiviteit te weren tegen de gevolgen van de crisis. Nog bijna geruisloos wordt gedacht en gewerkt aan nieuwe inzichten en mogelijkheden. Er zullen onorthodoxe oplossingen komen en we zullen moeten het wennen aan het feit dat leven en werken op deze wereld gaan veranderen.

In het verleden zocht men in onrustige en moeilijke tijden zijn heil in de aantrekkingskracht van een echt andere wereld. In de tijd dat Shakespeare zijn beroemde toneelstukken schreef werd er in vele landen oorlog gevoerd, maar hij nam de bezoekers van de theaters mee naar een magische wereld vol elfen en wonderbaarlijke gebeurtenissen. Toen in de 19e eeuw de industrialisatie de voornamelijk nog agrarische samenlevingen plotsklaps in een moderne tijd stortte ontstond er een grote hangnaar een idyllisch verleden waarin wederom elfen een grote rol speelden. Taferelen uit Keltische mythen en de wereld van Koning Arthur werden in Engeland onderwerp van verhalen en uitgebeeld optalloze schilderijen. Elfen werden uitgebeeld op meubels, keramiek en behang. Overoude verhalen werden opnieuw verteld en met dit alles probeerde men de ruwe realiteit van alle dag enigszins buiten te sluiten. In onze tijd begon in feite met de New Age beweging al een heroriëntatie op de maatschappij. In plaatsen als Glastonbury, maar ook in eigen land zijn de elfen weer helemaal terug en fantasy-fairs trekken grote aantallen bezoekers. Het leven mag best een vleugje magie hebben om de zinnen te verzetten en iets anders te beleven. Het kan inspireren tot gedachten en ideeën over de nieuwe tijd die er aan zit te komen. Ik voorspel een enorme toename van creativiteit die dat mede vorm gaat geven en ik denk dat 2012 in dat opzicht heel bepalend gaat worden. In de Keltische mythen wordt hun sprookjesachtige Andere Wereld niet voor niets met hoofdletters geschreven.

Eerder gepubliceerd op koffieleutjes.com

 


http://www.koffieleutjes.com/columns-ruud-borman

Gerelateerd(e) boek(en)


Gerelateerd(e) auteur(s)

A3 boeken

Oosterveldweg 15
7274 DZ Geesteren
Nederland

T 0545 48 11 40
F 0545 48 11 35

info@A3boeken.nlA3boeken @ Facebook A3boeken @ Twitter A3boeken @ Pinterest A3boeken RSS feed

Nieuws

10/05/2022 De volle maan en maansverduistering van 16 mei 2022
06/05/2022 6 - 18 mei 2022: het Gele Ster levenspad
23/04/2022 23 april - 5 mei 2022: het Blauwe Adelaar levenspad
21/04/2022 De nieuwe maan en zonsverduistering van 20 april 2022
 

Agenda