blackjack oyna casino metropol


 

A3boeken @ Facebook A3boeken @ Twitter A3boeken @ Pinterest A3boeken RSS feed

U bent hier : A3 boeken Nieuws

Vers van de pers!

Verscheen voorjaar 2021

Verscheen voorjaar 2021

Nieuw!

2e druk is verschenen!

Alweer de 5e druk!

Een heggenheks aan het woord - interview met Marjanne Huising

Vanuit Assen ga je naar het oosten richting Rolde, over het Deurzerdiepje langs boerderij Kamps en dan linksaf de Tumuliboslaan op. En inderdaad zijn hier tientallen tumuli te zien. Die grafheuveltjes uit de ijzertijd liggen her en der verspreid tussen de bomen. Bij een parkeerplaats staat Marjanne Huising, heggenheks en schrijfster van het boek ‘De heilige buxusboom en 33 andere bomen’, al te wachten. Ze wilde graag hier, midden in een oud Drents landschap, afspreken voor ons interview.

Als we het bospad oplopen is daar meteen een enorme beuk die aandacht vraagt. ‘Zie je hoe die wortels zo kronkelend zichtbaar zijn?’ vraag Marjanne. ‘Dat doen beuken altijd, hun wortels blootgeven, ze staan niet helemaal op de aarde. Er zit iets verhevens in een beuk.’
Verderop zijn nog meer tumuli en er staat een uitnodigend bankje met uitzicht op een ven. We zijn op de Kampsheide en het vennetje stamt uit de ijstijd. Zo’n oud gat in de grond blijkt ook een mooie officiële naam te hebben: pingoruïne. Kortom een ongerept gebied, en natuurlijke historie alom. Marjanne plukt wat jonge berkenblaadjes en stopt die in een thermoskan met heet water. De verse berkenthee staat te trekken, het gesprek kan beginnen.

Marjanne: ‘Als kind had ik niet veel met bomen. Ik ben in Amsterdam opgegroeid in een straat met driehoog huizen. We hadden alleen maar een prikkelbosje voor de deur. En een plataan dus, die ik eigenlijk vergeten was. Ik heb lang gedacht dat het een verzonnen vriendje was. Maar het beeld van die boom van vroeger kwam bij het schrijven van het bomenboek weer terug’. Achterin het boek staat een sprookjesachtige vertelling van en over Marjanne. Bij haar ouderlijk huis stond een ‘troostboom’. Na het nodige lief en leed meegemaakt te hebben, ging ze veel later eens op zoek naar die boom. Het bleek een plataan te zijn. De boom gaf ook nu troost en maakte het onbezorgde kind weer in haar wakker. En zo is het fraaie bomenboek (zie boekbespreking ‘De heilige buxusmoeder en 33 andere levensbomen’) uit de plataan voortgesproten.

Heggenheks
Eerder schreef ze over kruiden in het gezondheidsblad Santé. Daaruit ontstond haar eerste boek ‘Kruidenwijsheid’, waarin ze informatie biedt over meer dan vijftig kruiden die in onze directe omgeving te vinden zijn. Het kruid zelf wordt behandeld, de geneeskracht ervan en bij welke klachten je het kunt inzetten. Bovendien geeft ze aan hoe de spirituele kracht van een kruid zich kan verbinden met je innerlijk weten, iets waaraan de meeste kruidenboeken geen aandacht geven.
Marjanne: ‘Hoe ik mezelf noem? Ik heb wicca en druïdes bestudeerd, het sjamanisme trekt me ook. Maar de benaming ‘heggenheks’ (hedgewitch) spreekt me nog het meest aan. Heggenheksen waren veelal individueel opererende mensen die genezing of raad gaven, of ‘reizen maakten’ voor anderen. Ze woonden vaak bij de haagbeuk aan de rand van een dorp. Ik ga graag mijn eigen gang. Alle visualisaties uit het boek zijn trouwens met hulp van een speciale wilgenhouten drum tot mij gekomen, die helpt me echt bij het trancereizen. Als kruidenvrouw maak ik tincturen die ik energie meegeef. Er zitten meerdere trillingen in, dan werken ze beter. Dit doceer ik ook in workshops. Wat zit er achter een klacht? Dat speelt altijd mee.’

De heilige buxusmoeder
‘Bomen zijn in mijn leven gekomen toen ik ergens in mijn dertiger jaren in een diepe depressie zat. Ik was helemaal vergroeid geraakt met mijn driezitsbank thuis. Een vriend van mij was hovenier en hij heeft me letterlijk het huis uit naar buiten getrokken. Daarvoor ben ik hem nog steeds dankbaar. Al dat gesleep met takken, het snoeien en harken heeft me zo goed gedaan! Door vooral ook de seizoenen lijfelijk te ervaren kwam ik geleidelijk weer bij mijn eigen natuur. Die buxus was een van de eerste visualisaties die ik deed. Ik had eigenlijk niets met de buxus, was alleen maar bezig zo’n struik kort te houden. Tot ik eens een echte buxus in volle glorie tegenkwam bij een oud landhuis. Door me erop af te stemmen ontving ik informatie. Er verscheen een wit licht omheen, en een oosters vrouwbeeld met een hand naar de hemel en een hand naar de aarde. Dit gaat over het doorgronden van lijden en lichtheid, over mededogen voelen en dit uitdragen. Buxus staat voor vrede, licht, helderheid. Dat vertelde deze volgroeide boom mij. En wij deze kwaliteiten maar snoeien en kort houden. Zegt dat iets over deze tijd?’

Yggdrasil
‘Ik móest dit boek schrijven over bomen, deva’s, de levensboom. Die kennen we als Yggdrasil uit de Noorse mythologie. Maar in mijn visie kan elke boom een levensboom zijn, ook door een herinnering aan een boom, zoals mijn plataan. Die levensboom ben je zelf; de boom die je kiest - of die jou kiest - is een spiegel met een bepaalde kracht, energie en betekenis. Denk aan die beuk van zonet. Die zegt: hoe geworteld ben je? Zo spiegelt de natuur jouw natuur. Vaak heb je al een boom bij je, maar het kan net zo goed zijn dat een boom zich aandient. Bijvoorbeeld doordat je een tijdje veel appels eet. Wat wil dat je zeggen? Dan kan mijn boek een leidraad zijn. Ook kun je ermee orakelen. Sla het open en zie welke boom zich toont. Zo wordt je eigen natuur weer wakker.’ Plots vliegt er laag een ooievaar over ons heen, zweeft boven het vennetje en duikt aan de overkant achter een bomenrij. We zijn even stil. Wat wordt er nu geboren? vragen we ons dan lachend af. Op zijn minst dit interview. En de heggenheks schenkt nog maar wat berkenthee in.

Energetische boombeelden

In Marjannes boek worden verschillende aspecten van een boom belicht, van feitelijkheden en geneeskracht tot visualisaties en opdrachtjes. Daadwerkelijk iets doen met wat je aangereikt wordt is daarbij belangrijk en dus niet alleen de informatie tot je nemen, in je hoofd ermee spelen. Het is geen ‘doorleesboek’, daarvoor komt er teveel tegelijk op je af.
Marjanne: ‘Ik ben een echte beelddenker; de teksten zijn compact en vooral praktisch. Je moet er iets mee kunnen doen, zo zit ik in elkaar. Adrie Beijen van uitgeverij A3 heeft mijn teksten geredigeerd tot zoals ze nu zijn. Daarmee én met de kleurige vormgeving en die mooie kunstafdrukken ben ik heel blij.’ Bijzonder is dat op sommige foto’s de energie van een boom te zien is, als een bovennatuurlijk verschijnsel. Dat is prachtig te zien op de cover met daarop een eik bij een hunebed, het oeroude Drentse graf bij uitstek. Aan de voet van de boom is in licht een diamantvorm te zien, met een paarse gloed erboven. Mooi gevangen door fotografe Jenny Boxem. Er zijn meer van dergelijke energetische boombeelden te vinden in het boek.


Puur kind
‘Ik ben een stadskind uit Amsterdam. Met de tram overal heen, op straat spelen en rond de prikkelbosjes rennen dus. Op mijn achtste verloor ik mijn moeder. Verschrikkelijk, dat heeft zoveel impact gehad. Mijn eigen dochter is nu negen en als ik me dat toch voorstel, zo’n verlies... Dan is mijn depressie op latere leeftijd misschien ook niet vreemd geweest? Mijn dochter is heel puur, een soort engeltje. En het is zo mooi aan haar mee te maken dat al die gevoelige kwaliteiten van haar er mogen zijn. Zij heeft het geluk dat wij als ouders dat koesteren. Vroeger moest je je gedragen en was er geen ruimte voor de onzichtbare wereld in en om ons heen. Ik tover veel met haar, gooide al energieballetjes door de kamer toen ze nog een kleuter was. Vorig jaar vertelde ze dat ze eigenlijk een sjamaan is (‘en jij ook hè mam?’). Dat woord had ze net gehoord van iemand. Ze heeft ook allerlei herinneringen aan vorige levens. Die heeft ze zomaar ter beschikking. Zelf zie ik soms bomen in onze huiskamer of ergens anders. Zouden die daar ooit hebben gestaan? Wellicht lopen al die levens parallel in de non-tijd, het eeuwige nu? Over heksen gesproken, ik vroeg mijn dochter eens of ze herinneringen had aan nare verhalen als heksen op de brandstapel. Toen werd ze even stil en zei daarna: ‘Nee, ik geloof dat ik er toen niet bij was, maar jij wel hè?’ Zo leeft zij hier heel natuurlijk mee en dat houd ik wakker. Gelukkig is mijn partner meer een nuchtere en aardse boom. We houden elkaar goed in balans, haha! Na die storm laatst voelde onze dochter mee met het leed van omgevallen bomen (‘ze hebben écht gevoel mam. Mensen denken van niet, maar dat is wél zo!’). Ik ervaar dat zelf niet zo. Of het feit dat bomen weten dat je er bent. Zij belééft zo’n contact, niet direct in woorden trouwens (‘dat snap je toch wel mam, woorden kunnen dit niet zeggen’).’

Goed zo. Er is een nieuwe generatie in aantocht die als vanzelf dergelijke natuurlijke wijsheden weet te integreren; een hoopvolle blik in de toekomst in deze turbulente tijden.

Na het uitstrooien van de theeblaadjes, het beklimmen van enkele grafheuvels en het bewonderen van een paar majestueuze bomen aan de rand van de Kampsheide, nemen Marjanne Huising en ik hartelijk afscheid van elkaar. Een mooie ontmoeting met een echte heggenheks, vlakbij de Tumuliboslaan tussen Assen en Rolde.  <<

 

Tekst: Rob Heiligers

Dit interview is verschenen bij BewustZijn online


http://www.bewustzijnonline.nl/www.bewustzijnonline.nl/home.html

Gerelateerd(e) boek(en)

A3 boeken

Oosterveldweg 15
7274 DZ Geesteren
Nederland

T 0545 48 11 40
F 0545 48 11 35

info@A3boeken.nlA3boeken @ Facebook A3boeken @ Twitter A3boeken @ Pinterest A3boeken RSS feed

Nieuws

17/09/2021 De volle maan van 21 september 2021
14/09/2021 14 - 26 september 2021: het Witte Tovenaar levenspad
03/09/2021 De nieuwe maan van 7 september 2021
01/09/2021 1 - 13 september 2021: het Rode Draak levenspad
 

Agenda