blackjack oyna casino metropol


 

A3boeken @ Facebook A3boeken @ Twitter A3boeken @ Pinterest A3boeken RSS feed

U bent hier : A3 boeken Nieuws

Bekijk het filmpje
over dit boek

Alweer de 5e druk!

4e druk!

Een fotoalbum op facebook met foto's van boekenkasten met daarin boeken van A3 boeken. Nieuwe foto's zijn welkom!

Dit hartlabyrint
van Selma Sevenhuijsen
mag je overtekenen
en gebruiken zoveel
je maar wilt.
(uit: 'De glimlach van de sirene')

Een goede inspiratiebron - recensie

Het boek gaat over Dionysos, een god die de levenskracht vertegenwoordigt. Oorspronkelijk was hij bekend als vegetatiegod, later zag men hem ook meer en meer als wijngod.
Joke en Ko Lankester beschrijven eerst het ontstaan van de Dionysoscultus in Anatolië, nu Turkije, en de verspreiding naar het klassieke Griekenland. Daarna komt de verspreiding over het Romeinse Rijk en vervolgens komt de verspreiding naar de rest van de wereld aan bod. De beschreven periode is van de zesde eeuw voor Christus tot in de moderne tijd.

Het boek is prachtig vormgegeven. De lay-out is overzichtelijk. Er worden duidelijke kopteksten gebruikt in de hoofdstukken en de tekstblokken worden evenwichtig afgewisseld met prachtige foto’s die de tekst verlevendigen en de informatie verduidelijken.

Voor mensen die geïnteresseerd zijn in de Griekse en Romeinse goden kan het boek een nadere kennismaking zijn. Ik voel een sterkere band met de Germaanse goden en godinnen. Het bestuderen van de verschillen en overeenkomsten met een god uit een ander pantheon kan naar mijn ervaring de band verdiepen met de eigen traditie. Ik heb hierdoor veel geleerd tijdens het lezen van dit boek.

Je eigen rituelen vormgeven
Wat je niet vindt in het boek zijn uitgeschreven hedendaagse voorbeeldrituelen of precieze beschrijvingen van rituelen uit de geschiedenis. Ook rituelen zoals de schrijvers deze zelf vormgeven, staan niet in het boek. Dat vind ik sterk. Het boek biedt wel meer dan genoeg handvatten om zelf aan de slag te gaan, om zelf je persoonlijke rituelen vorm te geven zoals dat gebruikelijk is in een hedendaagse ervaringsreligie. Daarvoor geeft het boek meer dan voldoende informatie en inspiratie. Er worden wel enkele voorbeelden beschreven van rituele handelingen, intenties en symbolen die onderdeel waren van de oude rites. Ook de beschrijving van de symboliek in kunst, cultuur en theater kunnen je prima inspireren. Op die manier kun je met Dionysos kennismaken en eventueel een band met hem gaan opbouwen. Dat is krachtiger dan het klakkeloos naspelen van een beschreven ritueel.

Mooi vormgegeven en zeer informatief
Door de mooie foto’s en de gedegen research van Joke en Ko Lankester is ‘Dionysos de vegetatiegod’ een prettig leesbaar informatief boek geworden. De kennismaking is wat mij betreft vrij compleet. De informatie is duidelijk en de research  beslaat een ruime tijdsperiode en een groot topografisch gebied. Er is veel aandacht voor de aspecten van feesten en rituelen, theater en andere kunst en cultuur en de invloed van Dionysos daarop.  Daardoor is het een goede  inspiratiebron om zelf je eigen rituelen vorm te geven. Voor wie meer informatie wil staat er een uitgebreide bibliografie achterin.


Recensie: Selma Damsma


Gerelateerd(e) boek(en)

A3 boeken

Oosterveldweg 15
7274 DZ Geesteren
Nederland

T 0545 48 11 40
F 0545 48 11 35

info@A3boeken.nlA3boeken @ Facebook A3boeken @ Twitter A3boeken @ Pinterest A3boeken RSS feed

Nieuws

24/01/2021 De volle maan van 28 januari 2021
23/01/2021 23 januari - 4 februari 2021: het Gele Zon levenspad
11/01/2021 10 - 22 januari 2021: het Blauwe Hand levenspad - tips voor omgaan met ongemak
08/01/2021 De nieuwe maan van 13 januari 2021
 

Agenda