blackjack oyna casino metropol


 

A3boeken @ Facebook A3boeken @ Twitter A3boeken @ Pinterest A3boeken RSS feed

U bent hier : A3 boeken Nieuws

Bekijk het filmpje
over dit boek

Alweer de 5e druk!

4e druk!

Een fotoalbum op facebook met foto's van boekenkasten met daarin boeken van A3 boeken. Nieuwe foto's zijn welkom!

Dit hartlabyrint
van Selma Sevenhuijsen
mag je overtekenen
en gebruiken zoveel
je maar wilt.
(uit: 'De glimlach van de sirene')

Een boek dat de belofte waarmaakt - recensie

Mijn eerste gedachten bij de aankondiging van het boek ‘De geheimen van Hildegard von Bingen‘ was: alweer een boek over deze vrouw, die in bepaalde kringen grote bewondering krijgt en als bijna bovenmenselijk wordt gezien. Maar de titel en beschrijving gaven toch een ander beeld en mijn nieuwsgierigheid was gewekt. Schrijver Gerrit Jan Keizer, heeft een prachtig boek afgeleverd, dat heel anders is dan de voorgaande boeken over Hildegard, zoals hij haar noemt.

Hij gaat uitgebreid in op haar leven, maar ook de tijd waarin ze leefde, vijftig jaar later had ze nooit dit leven kunnen lijden. De grote verandering in de Rooms Katholieke kerk, van zeer ruimdenkend naar het vervolgen van alle andersdenkenden voltrok zich kort naar haar dood.
Hildegard kwam uit de adel en dat waren ook de mensen met wie ze omgang had. Ze keek neer op het gewone volk, een van haar geheimen uit dit boek. Ook hield ze van pracht en praal.
Maar het grootste deel van het boek gaat over het gebruik van planten en paddenstoelen met een bepaalde bijwerking. Deze hallucinogene werking was samen met een ruime fantasie verantwoordelijk voor haar visioenen en openbaringen. De bewijzen hiervoor die de schrijver geeft zijn zeer geloofwaardig.
De vliegenzwam is de meest genoemde en uitgewerkte paddenstoel. De schrijver gaat in op het veelvuldig gebruik van deze zwam, toen en lang voor die tijd. Het is een paddenstoel die een groot verspreidingsgebied heeft en al zeer lang gebruikt wordt en werd. Van de sjamanen tot in het christendom speelde een zwam een zeer grote rol, tot hij uiteindelijk uitgebannen werd. Helemaal? Dat denk ik niet, gezien de vele visioenen, wonderen en verschijningen die tot heden voorkomen.

Het boek boeide mij behoorlijk, vooral omdat het dieper inging op in andere boeken al vaag genoemde gebruiken, o.a. over de vliegenzwam.

Zeer aanbevolen.

Recensie: Antoinette Duijsters


Gerelateerd(e) boek(en)

A3 boeken

Oosterveldweg 15
7274 DZ Geesteren
Nederland

T 0545 48 11 40
F 0545 48 11 35

info@A3boeken.nlA3boeken @ Facebook A3boeken @ Twitter A3boeken @ Pinterest A3boeken RSS feed

Nieuws

23/01/2021 23 januari - 4 februari 2021: het Gele Zon levenspad
11/01/2021 10 - 22 januari 2021: het Blauwe Hand levenspad - tips voor omgaan met ongemak
08/01/2021 De nieuwe maan van 13 januari 2021
07/01/2021 De Heilige Nachten - een verslag
 

Agenda