Een aanrader voor bomenliefhebbers - recensie
Gerrit Jan Keizer is bij veel mensen bekend als auteur van de ‘Paddenstoelenencyclopedie’ uit 1996. Dit boek is uitgegroeid tot een standaardwerk. Duidelijk werd toen al dat voor deze auteur de fascinerende wereld van paddenstoelen en zwammen een hoofdrol speelt. Het recent van zijn hand verschenen boek ‘De verborgen boom’ vormt de weerslag van 35 jaar gedegen onderzoek naar paddenstoelen en bosecosystemen.
In het boek legt de auteur uit wat naar zijn inzicht het ‘boomsoorteigen ecosysteem’ is. In dit systeem staat de boom centraal met daar omheen honderden organismen - van groot tot heel klein – die allen een eigen en vaak voor de boom onmisbare rol spelen.
Het boek begint bij de basis en dat, in combinatie met de vele fraaie afbeeldingen, maakt het voor een bomenliefhebber leerzaam en interessant. Wat is nu een boom, hoe werkt deze en wanneer komen de paddenstoelen precies om de hoek kijken? In de eerste hoofdstukken komen al heel wat, voor boomgeïnteresseerde lezers waarschijnlijk onbekende, termen uit het vakjargon naar voren. Bosecologie, bodemvoedselweb en mycorrhizasymbionten (in de bomenvakwereld inmiddels bekende begrippen) blijken de basis van het boomsoorteigen ecosysteem. Het draait allemaal om de samenwerking tussen de, voor de lezers van dit blad zo bekende, bomen en de kennelijk toch nog te vaak onderbelichte en vooral nuttige rol van paddenstoelen en zwammen. Dat een paddenstoel slecht voor een boom kan zijn komt vaak genoeg in het nieuws (denk aan de Anne Frankboom) maar het grote belang van een wederzijds voordelige en noodzakelijke samenwerking tussen bomen en (wortel)schimmels zal voor velen geheel nieuw zijn.
In het boek zoomt Keizer vervolgens in op de van oorsprong inheemse bomen in Nederland en het ecosysteem dat rond deze boomsoorten is ontstaan. Zo is bij de loofbomen een apart hoofdstuk gereserveerd voor eik, beuk, berk, wilg, els en populier. De enige inheemse naaldboomsoort, de grove den, wordt ook toegelicht. Verder worden in kleine tussen teksten en aan de hand van duidelijke foto’s vele wetenswaardigheden over paddenstoelen en natuurlijk ook de bomen vermeld.
Het boek is daarmee een aanrader voor boomliefhebbers die eens wat dieper in de verborgen leefwereld rondom bomen willen duiken.
Recensie: Simen Brunig voor Bomennieuws, een uitgave van de Bomenstichting
http://www.bomenstichting.nl