blackjack oyna casino metropol


 

A3boeken @ Facebook A3boeken @ Twitter A3boeken @ Pinterest A3boeken RSS feed

U bent hier : A3 boeken Nieuws

Bekijk het filmpje
over dit boek

Alweer de 5e druk!

4e druk!

Een fotoalbum op facebook met foto's van boekenkasten met daarin boeken van A3 boeken. Nieuwe foto's zijn welkom!

Dit hartlabyrint
van Selma Sevenhuijsen
mag je overtekenen
en gebruiken zoveel
je maar wilt.
(uit: 'De glimlach van de sirene')

Discussie over de geheimen van Hildegard von Bingen

In 2012 verscheen het boek 'De geheimen van Hildegard von Bingen' van Gerrit Jan Keizer. Hildegard von Bingen (1098-1179) geldt als eerste prominente vertegenwoordiger van de Duitse middeleeuwse mystiek. Zij schreef over religie, kosmologie, astrologie, natuurwetenschap, filosofie, theologie en botanie, dichtte en componeerde muziek. Er is veel onderzoek naar haar gedaan, met name door godsdienstwetenschappers en kunsthistorici. Het onderzoek van Gerrit Jan Keizer, mycoloog en klinisch psycholoog, werpt een heel ander licht op bepaalde aspecten van haar leven en werken. En dat roept discussie op.

Enkele jaren geleden kreeg hij de miniatuur ‘Die Seele und ihr Zelt’ van Hildegard von Bingen onder ogen, waardoor zijn interesse in haar werd gewekt. In deze miniatuur is aan de linkerkant een diabolische figuur te zien die een bruine paddenstoel in een schaal met kazen verstopt. De Duitse kunsthistorica Claudia Müller-Ebeling interpreteerde dit als een bewijs van mycofobie, angst voor het aanraken of consumeren van (giftige) paddenstoelen en zwammen. Deze angst zou volgens haar in Duitsland opkomen in de tijd van Hildegard. Alle overige symbolen in de miniatuur verwijzen echter naar het ceremonieel gebruik en de verering van de vliegenzwam. Toen Keizer er vervolgens op werd gewezen dat de miniatuur ‘Das Weltall’ overduidelijk een yoni oftewel (orgastische) vagina weergeeft, besloot hij het leven en de werken van Hildegard aan een nader onderzoek te onderwerpen.
De resultaten van zijn onderzoek zijn verwerkt in zijn boek 'De geheimen van Hildegard von Bingen' en het hoofdstuk 'Hildegard of Bingen. Unveiling the Secrets of a Medieval High Priestess and Visionary' in 'Entheogens and the Development of Culture. The Anthropology and Neurobiology of Ecstatic Experience' van John A. Rush (North Atlantic Books, 2013).

Zie ook het artikel:  www.earth-matters.nl/165/7459/hallucinogenen/de-geheimen-van-hildegard-von-bingen.html

Op zijn website http://devliegenzwaminchristelijkekunst.weebly.com
heeft Gerrit Jan Keizer Voor afbeeldingen van de vliegenzwam in de kerkelijke kunst geplaatst, die niet in zijn boek zijn opgenomen.

Op http://degeheimenvanhildegardvonbingen.weebly.com/ staan afbeeldingen van enkele rotstekeningen en stenen beelden van entheogene paddenstoelen, die niet in een van beide boeken konden worden weergegeven, en enkele aanvullingen op de literatuurlijst.
Maar als eerste reageert Gerrit Jan Keizer hier op passages uit een 'recensie' van de hand van de zichzelf expliciet als sociaal wetenschapper en neerlandicus presenterende christelijke fanaticus Dr. Hans Wilbrink, auteur van “Ootmoed”, een (zoveelste) “nieuwe” biografie van Hildegard von Bingen.


Gerelateerd(e) boek(en)

A3 boeken

Oosterveldweg 15
7274 DZ Geesteren
Nederland

T 0545 48 11 40
F 0545 48 11 35

info@A3boeken.nlA3boeken @ Facebook A3boeken @ Twitter A3boeken @ Pinterest A3boeken RSS feed

Nieuws

24/01/2021 De volle maan van 28 januari 2021
23/01/2021 23 januari - 4 februari 2021: het Gele Zon levenspad
11/01/2021 10 - 22 januari 2021: het Blauwe Hand levenspad - tips voor omgaan met ongemak
08/01/2021 De nieuwe maan van 13 januari 2021
 

Agenda