blackjack oyna casino metropol


 

A3boeken @ Facebook A3boeken @ Twitter A3boeken @ Pinterest A3boeken RSS feed

U bent hier : A3 boeken Nieuws

Nu verkrijgbaar!

Speciaal voor
kinderen

Jaaa, ze zijn er!

Lichttaalkaarten!

De Groene Man en de Groene Vrouw in het Vaticaan

In hun boek 'De Groene Man en de Groene Vrouw'  hebben Joke en Ko Lankester aangetoond dat de Groene Man Man en Groene Vrouw zijn ontstaan in de eerste eeuw voor het begin van onze jaartelling in het Romeinse Rijk. Vaak wordt gezegd dat in de middeleeuwen en renaissance de Groene Man in kerken is binnengesmokkeld om zodoende een heidens element daar een plaats te geven. Dit zou heidenen en twijfelaars overhalen naar de kerk te gaan. Ook zou de Groene Man een soort afschrikwekkend voorbeeld zijn om je niet in te laten met de oude heidense cultus van vruchtbaarheid en afgodendom. In het boek laten we zien dat dit onjuist is. De Groene Man in de middeleeuwen is mysterieus of krachtig, maar vrijwel nooit afschrikwekkend.

Na de ondergang van het Romeinse Rijk in de 5e eeuw verdwenen de Groene Man en de Groene Vrouw van het toneel om in de 11e eeuw weer op te duiken in romaanse kerken, kloosters en abdijen. In het nog deels heidense Noord-Europa speelden de Groene Man en de Groene Vrouw geen rol. In Italië, Frankrijk en de andere landen in Midden- en Zuid-Europa was het heidendom zo goed als uitgebannen en waren hooguit wat heidense gebruiken in het christendom opgenomen.

De plaats van de Groene Man en de Groene Vrouw in de romaanse en gotische periode hebben de Lankesters in hun boek uitgebreid belicht. Ook Groene Cupido's en uiteenlopende Groene Dieren hebben ze beschreven aan de hand van vele door Joke gemaakte foto's. In de belangrijkste romaanse en gotische kerken en kathedralen zijn ze wel te vinden. Ze zijn niet verborgen op moeilijk toegankelijke plaatsen, maar openlijk getoond op koorhekken, koorbanken, kapitelen, draagstenen en sluitstenen.

In een uitgebreid artikel op hun website richten ze zich vooral op de renaissance, omdat in deze periode het Vaticaan een duidelijke voortrekkersrol heeft vervuld in het afbeelden van uiteenlopende Groene Wezens. Ook in de daarop volgende eeuwen zijn Groene Mannen en Groene Vrouwen in het Vaticaan prominent afgebeeld. Nooit eerder is hier, voorzover de Lankesters weten, aandacht aan besteed. Foto's hiervan of artikelen hierover zul je op Internet tevergeefs zoeken. Met gepaste trots onthullen ze dit over het hoofd geziene aspect van het Vaticaan op hun website.


http://www.circewicca.nl/boek/vaticaan.html

Gerelateerd(e) boek(en)


Gerelateerd(e) auteur(s)

A3 boeken
Oosterveldweg 15
7274 DZ Geesteren
Nederland

T 0545 48 11 40

info@A3boeken.nl

KvK 30121964

BTW NL001506161B83

Verkoopvoorwaarden, retour- en verzendbeleidA3boeken @ Facebook A3boeken @ Twitter A3boeken @ Pinterest A3boeken RSS feed

Nieuws

27/07/2022 Veel geleerd - recensie
15/07/2022 Inspirerend - recensie
29/06/2022 De kaarten spiegelen inderdaad!
27/06/2022 De drie familiekaarten uit 'Spiegel van de zodiak'
 

Agenda