blackjack oyna casino metropol


 

A3boeken @ Facebook A3boeken @ Twitter A3boeken @ Pinterest A3boeken RSS feed

U bent hier : A3 boeken Nieuws

Nu verkrijgbaar!

Speciaal voor
kinderen

Jaaa, ze zijn er!

Lichttaalkaarten!

De cirkel van mens, kruid en klacht

Kruidengeneeskunde is meer dan een kruid adviseren bij een bepaalde klacht. Er is sprake van een diepgaande wisselwerking tussen de mens en het kruid. De klacht is eigenlijk het signaal om de cirkel weer rond te maken. Ik zal dit illustreren aan de hand van een vooral bij kinderen veelvoorkomende klacht: buikpijn als reactie op te veel indrukken.

Ik ben geboren en voor een deel getogen in Amsterdam, één hoog achter zonder tuin met balkon. Vanuit deze basis zonder tuin heb ik via vele wegen kennis en ervaring opgedaan om uiteindelijk met mijn handen wroetend in de aarde te ontdekken dat daar mijn (energie)bron ligt. Een kruidenvakopleiding vormde een logisch vervolg. In de jaren die volgden heb ik me verdiept in de typologie van kruiden, nee, beter gezegd: in de typologie van mensen. In de ontmoetingen met mensen in mijn praktijk kwam steeds meer naar voren dat er een cirkel ontstaat van de mens, het kruid en de klacht. Deze wetenschap ondersteunt het gesprek, de anamnese. Tijdens het consult is het de cliënt die de richting wijst naar een kruid. Even een voorbeeld: er komt een jonge vrouw met menstruatieklachten zoals pijn, tegen opzien, humeurig. Dan kan ik door een aantal vragen te stellen over de leverwerking, stress, kinderwens en vroegere ervaringen met seksualiteit komen bij een koude buik. De koude buik verwijst naar een matige doorbloeding van de onderbuik, dus van de baarmoeder, waardoor menstruatieklachten ontstaan. Dan is het kiezen tussen twee kruiden: duizendblad en witte dovenetel. Door het verhaal van de jonge vrouw weet ik dat het gaat over het niet kunnen voelen wat er in de onderbuik gebeurt. Zo is in het consult duidelijk geworden welk kruid het proces van ontspanning in de onderbuik en van de ervaring kan ondersteunen. Duizendblad geeft warmte in de buik en helpt om oude trauma’s te verwerken en anders te ervaren. Met een warme buik is het makkelijker om nieuwe contacten aan te gaan en in vertrouwen weer lief te hebben.

Buikpijn en thema’s
Buikpijn kan heel onbestemd zijn en komt veel voor bij kinderen, maar zeker ook bij volwassenen. Als ik mijn dochter naar school breng, word ik op het schoolplein regelmatig aangesproken over kinderen die pijn in hun buik hebben. Net als in mijn praktijk wil ik dan van alles weten en volgen er allerlei vragen van mijn kant. Eet je kind wel lekker of is er veel weerstand tegen eten? Voelt je kind zich misselijk? Waar zit de pijn precies, kan hij die aanwijzen? Zo zijn er nog wel meer vragen om inzicht te krijgen in de klacht en het kind om tot een goede kruidenkeuze te komen.

Er zijn twee typen buikpijnkinderen en –mensen. Het ene type heeft weinig eetlust of perioden van veel eten en daarna smaakt eigenlijk niets. Ook is er sprake van zenuwachtigheid, die zich uit in spanning voor een dictee, als de dag anders verloopt of een vriendje wil komen spelen. Dit kruidenkind heeft vaak maagpijn als het over buikpijn klaagt. Eigenlijk gaat het bij volwassenen om hetzelfde. Er is een kern van onzekerheid, waarbij mensen het buikgevoel kwijtraken en er zeurende pijn of een gevoelige buik ontstaat.
Het andere type is meer naar binnen gekeerd. Wil niks vertellen over school of over vriendjes. Volwassenen vertellen om de kern heen of zijn stilletjes. Dit buikpijntype vertelt pas wat er aan de hand is als hij het zelf heeft uitgepuzzeld. Dit verinnerlijken gaat onderin de buik zitten en geeft pijn. Er is vaak sprake van een moeilijke stoelgang, zoals dat zo mooi heet. Bij kinderen en volwassenen is het thema dan: loslaten en ontspannen.

De remedie voor de verschillende typen vind ik in de cirkel van heelheid. Bij voorkeur werk ik zowel met de geneeskrachtige als de spirituele kracht (energie) van kruiden.

Citroenmelisse
Het kind en de volwassene met de maagbuikpijn en zenuwachtigheid hebben baat bij citroenmelisse. Dit kruid kalmeert op zowel fysiek (de maag) als mentaal niveau (de zenuwen). Er ontstaat ontspanning en daarmee weer zin in eten. Citroenmelisse heeft een brede kalmerende werking. Het is een milde plant en zenuwachtige buikpijnmensen hebben een zachte aanpak nodig. Vaak is de wereld om dit menstype heen te hard voor ze. Niet met opzet, laten we wel wezen, maar citroenmelissemensen hebben nu eenmaal tijd nodig om de wereld en zichzelf te begrijpen.

Het makkelijkste is om tinctuur te gebruiken van citroenmelisse (een paar keer per dag enkele druppels tinctuur in water en dat opdrinken), maar voor de algehele rust is het goed om een pot citroenmelissethee te zetten en deze rustig op te drinken. Ik zeg wel eens dat tinctuur voor werkdagen is en thee voor de avonden en vrije dagen. Ook de meeste kinderen vinden de thee aangenaam al dan niet met honing. Mochten ze echt geen thee willen, maak er dan geen drama van en geef ze de tinctuur.

De energie van de citroenmelisse kun je tot je nemen op verschillende manieren, zoals het maken van een boswandeling of een fotoalbum of scrapbook maken van de laatste vakantie of van de kinderfoto’s die nog in een doos liggen. Want de citroenmelissemens is een doener. Dus doen waarvan je rustig wordt, ontspant.

Rustbrengende visualisatie
Zet een pot citroenmelissethee. Drink je eerste kopje thee en beeld je favoriete vakantiebestemming helemaal in. Dus kleuren, geluiden, gevoelens, temperatuur, medemensen, onderkomen. Als je van tekenen houdt, maak dan een schets of schilder, zoek vakantiefoto’s op of blijf bij de visualisatie.

Neem een tweede kopje thee en beeld je in, zie voor je waarvan je energie krijgt op deze bestemming. Voel wat het met je doet. Misschien heeft de energie een kleur of vraag of je beeld laat een kleur zien. Kijk wat je sterkt maakt in dit beeld en of dat een bepaalde bloem, boom of vogel is die dat gevoel van sterk zijn verdiept.

Schenk je derde kopje thee in en drink het met kleine teugen op om te verinnerlijken welke beelden, kleuren en natuurelementen ontspanning en kracht gaven.

Het effect van deze ontspanning is, dat je je gelukkiger gaat voelen waardoor je weerstand omhoog gaat en je sterker in de wereld staat.

Je kunt gebruik maken van de affirmatie om jezelf kracht te geven in het proces van ontspannen zijn: “Ik zie mezelf zitten in … dat geeft me ontspanning en kracht, ik zie me zitten op deze plek en voel me rustig en krachtig.” Stop een kaartje met de affirmatie in je portemonnee, hang het naast je stoel of je computer of de wc. Zo kom je de affirmatie steeds tegen om je lichaam en geest te herinneren aan ontspanning.

Tijm
Kinderen en mensen met pijn in de onderbuik en een opgeblazen gevoel zijn de tijmmensen. Tijm heeft met vertering te maken. Als eten niet goed wordt verteerd, kun je een opgeblazen gevoel krijgen of in het geval van obstipatie een dikke buik die in de weg zit en pijn kan doen. Tijmmensen hebben vaak last van de stroom aan informatie die de hele dag langs komt. Ze hebben een zonnetje en een rustig plekje nodig om de dag te verwerken. Voor tijmkinderen is tekenen of schrijven een goede uitlaatklep. Voor grote mensen trouwens ook een aanrader.

De vertering ondersteunen kan door tijm in het eten te gebruiken, vers of gedroogd. Maar ook in de vorm van de tijm/basilicumblokjes van de biologische winkel in soepen, tomatensaus en jus.
Voor kinderen raad ik eigengemaakte tijmsiroop aan.

Tijmsiroop
60 gram verse tijmtoppen
1 liter water
500 gram honing en 500 gram suiker
(evt. stokje zoethout, kaasjeskruidbloemen of heemstwortel toevoegen)

Tijm met water aan de kook brengen. Gas uit. Dan 15 minuten laten trekken. Honing en suiker toevoegen en op laag vuur al roerend laten oplossen. Niet koken!

* In donkere flesjes bewaren.
* Schudden voor gebruik.
* Na openen in koelkast bewaren.

Ook volwassenen reageren goed op tijmsiroop, maar kunnen ook tijmthee zetten. Dit lijkt een lichamelijke aanpak, maar de geest beweegt mee in het proces.

Leren door observeren
De energie van tijmmensen is die van de vlinder, je vrij en licht voelen. Zij herkennen de teerheid van de vlinder en de invloed van ieder zuchtje wind. Ze kunnen van de vlinder leren door te kijken hoe ze vliegt, hoe ze nectar drinkt bij de bloemen met haar lange krultong.

Oefening: gun jezelf om in stilte en op een eigen gekozen zonneplekje de zoetheid van het leven te ervaren. Vlieg dan uit om mensen te ontmoeten die weten hoe het voelt om kwetsbaar te zijn en snel van hun koers afraken. Zij voeden jou met hun nectar en jij kunt jezelf ontpoppen op een nieuwe manier, dienstbaar aan jezelf en niet meer aan anderen.

De affirmatie die bij de tijm hoort is: ‘Wees blij zonder keurslijf.’ Of ‘Ik ontpop me tot een vrije vogel, pardon vrije vlinder!’

Warme voeten - warme buik
Om volledig te kunnen ontspannen, is het belangrijk dat je warme voeten hebt. Een mooi hulpmiddel zijn natuurlijk de pantoffels, maar een voetenmassage werkt dieper. Neem hiervoor een basisolie zoals zonnebloemolie of olijfolie en voeg daar een paar druppeltjes ontspannende etherische olie aan toe. Denk aan lavendel, tijm, kamille of een geur die voor jou werkt. Meng deze twee en laat je voeten zacht masseren. Als het goed voelt mag je ook de buik insmeren. Doe dat zelf als het veiliger voelt. Bewaar de overgebleven olie in een potje en smeer je buik in als er sprake is van spanningsbuikpijn of obstipatie.

Intenties zaaien
Door intenties te zaaien kun je beter bij jezelf blijven en zal de vertering op alle niveaus beter verlopen. Voor dit ritueel heb je een orakel of een tarotspel nodig.

Stel voordat je begint de volgende vragen aan je zelf:
Wat wil je zaaien dit jaar en wil je laten groeien?
Wat heb je daar voor nodig aan middelen en of gereedschap?
Wat kan je achter je laten?
Welke weg is er nodig om het zaad te oogsten?
Als je de vragen hebt beantwoord - hardop of innerlijk begrepen - formuleer je wat je wilt zaaien, schrijf in jouw woorden op wat je vraag of wens is.

Trek dan een kaart uit de stapel.

Waar valt je oog op in eerste instantie, schrijf dit op.

Waar valt je oog op in tweede instantie, schrijf dit op.

Maak een pad van het eerste beeld naar het tweede beeld, wat kom je tegen op je pad? Schrijf dit op.

Als laatste neem je tien woorden die je hebt opgeschreven naar aanleiding van de kaart die je hebt getrokken. Schrijf met deze tien woorden een verhaal met als titel ‘Ik zaai ontspanning en laat zelfvertrouwen groeien om vertering te oogsten.’

De vraag op het schoolplein lijkt een eenvoudige vraag maar leidt tot meer vragen en een kordaat kruidenantwoord waarbij adviezen over dagelijkse zaken horen.

Tekst: Marjanne Huising
Foto: Jenny Boxem


Gerelateerd(e) boek(en)


Gerelateerd(e) auteur(s)

A3 boeken
Oosterveldweg 15
7274 DZ Geesteren
Nederland

T 0545 48 11 40

info@A3boeken.nl

KvK 30121964

BTW NL001506161B83

Verkoopvoorwaarden, retour- en verzendbeleidA3boeken @ Facebook A3boeken @ Twitter A3boeken @ Pinterest A3boeken RSS feed

Nieuws

27/07/2022 Veel geleerd - recensie
15/07/2022 Inspirerend - recensie
29/06/2022 De kaarten spiegelen inderdaad!
27/06/2022 De drie familiekaarten uit 'Spiegel van de zodiak'
 

Agenda