blackjack oyna casino metropol


 

A3boeken @ Facebook A3boeken @ Twitter A3boeken @ Pinterest A3boeken RSS feed

U bent hier : A3 boeken Nieuws

Help je ook mee
dieren in nood helpen?

Bekijk het filmpje
over dit boek

Alweer de 4e druk!

Een fotoalbum op facebook met foto's van boekenkasten met daarin boeken van A3 boeken. Nieuwe foto's zijn welkom!

Dit hartlabyrint
van Selma Sevenhuijsen
mag je overtekenen
en gebruiken zoveel
je maar wilt.
(uit: 'De glimlach van de sirene')

De beentjes van Sint Hildegard

Nog net voor de bioscopen hun deuren moesten sluiten vanwege de coronacrisis bezocht klinisch psycholoog en mycoloog Gerrit Jan Keizer de film 'De beentjes van Sint-Hildegard' met Herman Finkers en Johanna ter Steege. Hij schreef een korte reactie.

De film geeft vooral voor echtparen, die in een voortslepend huwelijk gevangen zitten, een fraaie en invoelbare weergave van wat verstikkend bemoederen (“smothering”) of eenzijdige verpletterende zorg met partners in een langdurige relatie kan doen. Ter Steege en Finkers vormen een perfect koppel, die de film van begin tot eind dragen en de relatieproblematiek van het filmechtpaar voor ons herkenbaar en invoelbaar maken.

De non-verbale communicatie als het spreken “met de handen” en in het bijzonder de mimiek van Ter Steege, is van een zodanig uitzonderlijk hoog niveau, dat de door tekstschrijver Finkers ingebrachte woorden voor de goede verstaander eigenlijk overbodig zijn. De film laat met name Twentse en Achterhoekse streekgenoten genieten, omdat zij de fijne nuances in het dialect begrijpen, die in de ondertiteling verloren gaan.

Taal- en woordkunstenaar Finkers komt aan het einde van de film met een rake vergelijking van een voortslepend huwelijk met een in onbalans geraakte motor, die als gevolg daarvan vastloopt, of definieert een goed huwelijk als het juiste arrangement van twee even grote houtblokken om ze optimaal in de open haard te laten branden. Finkers laat ons weten, dat Hildegard de eerste vrouw was, die het (ook door haarzelf door masturbatie ervaren) vrouwelijk orgasme beschreef. Hij neemt daarbij echter onterecht aan, dat het een vaginaal in plaats van een clitoraal orgasme betreft, terwijl zij in de miniatuur ‘Das Weltall’ een orgastische Yoni laat afbeelden, die - om Finkers te citeren - de aria Labia Majora zingt.

Finkers herhaalt de pelgrimage naar Rüdesheim om de aan Hildegard toegeschreven relieken, oftewel de ‘gouden’ schrijn met haar ‘beentjes’ te aanschouwen. Het waarom van de bedevaart van de schoonvader van Finkers wordt ons echter niet verteld. En over het leven van de door de Duitse paus Benedictus XVI in 2012 heilig verklaarde Sint-Hildegard komen we ook weinig te weten.

Voor verdere informatie over de Heilige Hildegard, de laatste door de Kerk van Rome getolereerde sjamane, die als pigmentarius de hoge adel en clerus ‘van middelen voorzag’, en die - als ze 50 jaar later geleefd had - tijdens de inquisitie als heks op de brandstapel zou zijn geëindigd, wordt naar het boek ‘De geheimen van Hildegard von Bingen’ verwezen.

Gerrit Jan Keizer

Auteur van ‘De geheimen van Hildegard von Bingen’ (2012) en van ‘Hildegard of Bingen: Unveiling the Secrets of a Medieval High Priestess and Visionary’, in John A. Rush, ed. (2015): ‘Entheogens and the Development of Culture. The Anthropology and Neurobiology of Ecstatic Experience’. Chapter 4 (pages 85-210).

Afbeelding: Das Weltall


Gerelateerd(e) boek(en)


Gerelateerd(e) auteur(s)

A3 boeken

Oosterveldweg 15
7274 DZ Geesteren
Nederland

T 0545 48 11 40
F 0545 48 11 35

info@A3boeken.nlA3boeken @ Facebook A3boeken @ Twitter A3boeken @ Pinterest A3boeken RSS feed

Nieuws

21/05/2020 21 mei - 2 juni 2020: het Rode Hemelwandelaarpad
18/05/2020 De nieuwe maan van 22 mei 2020
14/05/2020 Ontwikkel je intuïtie - Aanwinst voor je zelfontwikkeling - recensie
12/05/2020 Isis mysteriekaarten: veel inzicht en helderheid - recensie
 

Agenda