blackjack oyna casino metropol


 

A3boeken @ Facebook A3boeken @ Twitter A3boeken @ Pinterest A3boeken RSS feed

U bent hier : A3 boeken Nieuws

Vers van de pers

Verscheen zomer 2021

Verscheen voorjaar 2021

Verscheen voorjaar 2021

Een fotoalbum op facebook met foto's van boekenkasten met daarin boeken van A3 boeken. Nieuwe foto's zijn welkom!

Dit hartlabyrint
van Selma Sevenhuijsen
mag je overtekenen
en gebruiken zoveel
je maar wilt.
(uit: 'De glimlach van de sirene')

De balans tussen Yin en Yang

In de Chinese filosofie zegt men: er is geen ‘1’ er is alleen maar ‘3’. Ik snapte er in eerste instantie niets van. Hoezo, ‘1’ bestaat niet? Maar nadat mijn docent het uitlegde, ging ik het principe begrijpen. ‘Iets’ staat namelijk nooit op zichzelf, er is van ‘iets’ altijd een tegenhanger. Zo is er de dag maar ook de nacht. Koud en warm. Boven en onder. Hoog en laag. Los en vast. En ga zo maar door. Je kunt niets bedenken wat geen tegenhanger heeft. Probeer het maar.

Tot zover hebben we geconstateerd dat wanneer we iets kunnen bevatten, daar altijd een tegenhanger van bestaat. Er is dus nooit alleen ‘1’ maar altijd minimaal ‘2’. En wanneer je twee uitersten hebt, twee polen, dan ontstaat daar beweging tussen. Qi dus. En daar hebben we de ‘3’. In de perceptie van de mens heeft alles wat bestaat dus een tegenpool en wanneer er twee polen zijn is er altijd beweging. ‘1’ is dus ‘3’.

De Chinezen vertalen dit naar het Yin-Yangmodel. In alles is een Yin en een Yang en daartussen beweegt de Qi. Dit geldt in het groot en in het klein. In de natuur en ook in de mens en zijn omgeving. Als het lichaam te veel koude heeft (Yin), moet de beweging in gang worden gezet om te verwarmen (Yang). Wanneer de boosheid oploopt (Yang), moet er een kalmerende beweging komen (Yin) om weer terug in balans te komen.

Yin

Yang

Koel

Warm

Donker

Licht

Rust

Activiteit

Stilte

Geluid

Voedend

Bewegend

Zwaar

Licht

Onder

Boven

Voorkant

Achterkant

Binnen

Buiten

Vrouwelijk

Mannelijk

Water

Vuur

Aarde

Hemel

Schaduw

Licht

Zwart

Wit

Winter

Zomer


Balans, daar draait het om. Je bent als mens optimaal energiek en gezond (zowel fysiek als niet-fysiek) wanneer Yin en Yang met elkaar in balans zijn. Maar het is wel een dynamisch geheel. Volledig Yin is namelijk niet gewenst, maar volledig Yang ook niet. Kijk maar eens naar het beroemde symbool. In het donker gekleurde Yinne deel zit altijd een lichte Yange stip en vice versa. En in het echt is dit ook een bewegend geheel. Wanneer er bijna een situatie van volledig Yin is ontstaan, komt er een puntje Yang in. Dat puntje Yang groeit en groeit totdat het geheel bijna volledig Yang is, dan komt er een puntje Yin in. Zo gaat de dag over in de nacht en die gaat op zijn beurt weer over in de dag. Een constante beweging van Yin, Yang en Qi.

Op dit moment bevinden we ons in de winter, de tijd van bijna maximale Yin. Maar je merkt ook dat Yang alweer aan het groeien is. Sommige bomen en planten lopen uit. De dagen worden weer langer en de vogeltjes worden onrustig.

De volgende drie tips helpen je om de balans tussen Yin en Yang in deze tijd te behouden:

1. Eet en drink warm
In deze Yinne tijd is het niet wijs om je lichaam nog verder af te koelen via de voeding. Je helpt je energie de winter door, door eten en drinken te nuttigen dat niet koelkastkoud is. Warme dranken, soepen, roerbak-, stoof- en ovenschotels zijn nu goed voor je.

2. Pas je tempo aan
Een beetje beweging in deze Yinne tijd is goed voor de balans, maar verder kun je je beter houden aan de kant van rust, kalmte, contemplatie, bezinning, meditatie, sparen, stilstaan, dromen en slapen.

3. Wie ben ik?
Wie ben ik? Wat wil ik? Wat is goed voor mij? Dit zijn vragen waarop je je in deze Yinne tijd juist kunt richten. Want straks gaan we naar een Yange tijd, een tijd van actie en uitvoering en dan is het fijn om te kunnen bouwen op een goede basis. Het zou jammer zijn als je al je energie steekt in zaken die helemaal niet bij je passen.

Dit artikel van Jeanine Hofs is eerder gepubliceerd op http://spiritueelinfo.nl/


Gerelateerd(e) boek(en)


Gerelateerd(e) auteur(s)

A3 boeken

Oosterveldweg 15
7274 DZ Geesteren
Nederland

T 0545 48 11 40
F 0545 48 11 35

info@A3boeken.nlA3boeken @ Facebook A3boeken @ Twitter A3boeken @ Pinterest A3boeken RSS feed

Nieuws

15/10/2021 De volle maan van 20 oktober 2021
14/10/2021 Nederlandse rechten van 'How to Heal toxic Thoughts', Sandra Ingerman
10/10/2021 10 - 22 oktober 2021: het Gele Zon levenspad
07/10/2021 Wat een bijzondere kaarten!
 

Agenda