blackjack oyna casino metropol


 

A3boeken @ Facebook A3boeken @ Twitter A3boeken @ Pinterest A3boeken RSS feed

U bent hier : A3 boeken Nieuws

Vers van de pers

Verscheen zomer 2021

Verscheen voorjaar 2021

Verscheen voorjaar 2021

Een fotoalbum op facebook met foto's van boekenkasten met daarin boeken van A3 boeken. Nieuwe foto's zijn welkom!

Dit hartlabyrint
van Selma Sevenhuijsen
mag je overtekenen
en gebruiken zoveel
je maar wilt.
(uit: 'De glimlach van de sirene')

Brigida en Imbolc

Imbolc, het feest van Brigida, dat op 2 februari wordt gevierd, is het feest van de bevruchting van de aarde in het nieuwe zonnejaar. Met haar witte staf slaat Brigida op de aarde om het zaad wakker te maken, zodat het kan ontkiemen. De eerste tekenen van de lente dienen zich daarna aan. De sneeuwklokjes steken hun kopjes boven de grond en de ooien geven melk. Er wordt gezegd dat het de tijd is dat Brigida haar groene mantel aantrekt als metafoor voor het ontluikende groen in de natuur.
 

Het woord ‘Imbolc’ betekent ‘melken’ en ‘zuivering’. Het feest werd ook wel Oimelc genoemd, dat letterlijk ‘schapenmelk’ betekent. In onze streken kende men het als het Ploeg- en Zaaifeest. De Christelijke variant is Maria Lichtmis en is ook een feest van zuivering. Februari was vroeger de maand waarin grote schoonmaak werd houden, de Latijnse naam ‘februa’ betekent dan ook ‘zuivering’.

Brigida is één van de belangrijkste Keltische godinnen. Haar naam betekent ‘de stralende’. Ze staat ook bekend als Bree, Bridie, Brighde, Brighid, Brigid, Bridget, Brigit en Brigantia. In onze streken wordt zij Brigida genoemd. Zij is een drievoudige godin. Niet in de vorm van maagd, moeder en wijze vrouw (zie het hoofdstuk de drievoudige godin), maar van drie identieke zusters met ieder hun eigen kwaliteiten. Eén zuster voor inspiratie, poëzie, zang en dans, één zuster voor smeedkunst en het haardvuur, en één voor heling en voorspellen.
Brigida is beschermvrouwe van kinderen en kraamvrouwen. Volgens een legende buigt ze zich over de wieg van elk kind. Maar eveneens is ze de godin van vruchtbaarheid en beschermt ze het vee. Er bestaat een verhaal over haar, dat ze als kind niet wil eten en slechts melk van een koe wil drinken. Eén van haar totemdieren is dan ook een witte koe met rode oren.
In de Brigida kapel in het Limburgse Noorbeek is nog een beeld van haar te zien met een koe. Ook bevindt zich daar een bron die nog steeds wordt bezocht om ziekten van het vee en oogkwalen te bestrijden. Brigida is godin van de zon en de maan. In de astrologie staan de Zon en de Maan bekend als de lichten die met beide ogen in verband worden gebracht, vandaar dat haar heilige bronwater oogkwalen geneest.

Uit: 'Godinnen van eigen bodem', Ineke Bergman

 

 

 


https://www.facebook.com/godinnenvaneigenbodem

Gerelateerd(e) boek(en)


Gerelateerd(e) auteur(s)

A3 boeken

Oosterveldweg 15
7274 DZ Geesteren
Nederland

T 0545 48 11 40
F 0545 48 11 35

info@A3boeken.nlA3boeken @ Facebook A3boeken @ Twitter A3boeken @ Pinterest A3boeken RSS feed

Nieuws

15/10/2021 De volle maan van 20 oktober 2021
14/10/2021 Nederlandse rechten van 'How to Heal toxic Thoughts', Sandra Ingerman
10/10/2021 10 - 22 oktober 2021: het Gele Zon levenspad
07/10/2021 Wat een bijzondere kaarten!
 

Agenda