blackjack oyna casino metropol


 

A3boeken @ Facebook A3boeken @ Twitter A3boeken @ Pinterest A3boeken RSS feed

U bent hier : A3 boeken Nieuws

Nu verkrijgbaar!

Speciaal voor
kinderen

Jaaa, ze zijn er!

Lichttaalkaarten!

ADHD bij volwassenen, een nieuwetijdsepidemie?

Zaterdag 7 juni stond een krachtig artikel in de Volkskrant over het boek van Trudy Dehue met als titel ‘Betere mensen – over gezondheid als keuze en koopwaar’. Het artikel zette mij aan het denken, maar vooral aan het schrijven, omdat ik de afgelopen tien jaar heel wat kinderen heb behandeld die het label ADHD zouden krijgen of al hadden. Volwassenen met gedrag dat ze in moeilijkheden brengt, persoonlijk en in het werk. Het heeft nu een naam: ADHD bij volwassenen.
 

Dehue laat zich kritisch uit over de biowetenschappers, de farmaceutische industrie, overheid en reclamemakers. Om zich vervolgens weer te verontschuldigen, want er wordt ook goed onderzoek gepleegd, goede medicijnen… Ik ga veel liever met je aan tafel zitten om te kijken wat er werkelijk aan de hand is.

De huidige maatschappij
Gevoelige kinderen en volwassenen vragen om een andere aanpak. Het keurslijf van school, carrière en familieverwachtingen levert gedragsproblemen op. Dit zijn mensenkinderen die op een andere manier willen leren. Mijn dochter (8 jaar) wil van harples af en geeft als reden dat ze zelf wil ontdekken hoe het gaat en muziek wil maken uit haar hart. Deze mensenkinderen moeten in hun hoofd leven, omdat er geleerd moet worden, de agenda bijgehouden, voldaan moet worden aan de eisen die zijn opgelegd. Ach, wie kent het niet in meer of mindere mate?

Welkom aandoening!
Wat nu als je het niet meer kunt? Jarenlang werden mensen die overwerkt of overspannen waren als depressief bestempeld. Ook kinderen kunnen het gevoel hebben overbelast te zijn, niet te voldoen aan eisen van de maatschappij. Ik zie in mijn praktijk al vrij jonge kinderen die zich depressief voelen. Een 14-jarige bij mij op consult verwoordde het zo: “Ik wil vrijheid, ik wil tijd hebben om te zwerven. Een dag buiten de tijd leven of wel een paar dagen. Maar ik weet niet wanneer dat kan, omdat ik zo veel huiswerk heb.” Eigenlijk is deze depressie (ik praat niet over diepe depressie ook al zou mijn advies ook daar wel eens grond onder de voeten kunnen geven) een signaal dat er teveel druk is in het dagelijks leven.
Maar nu die aangeprate ADHD. Als je niet gemiddeld bent, als je een gevoelig mens bent, als je een prater bent of een beelddenker, dan pas je al gauw niet in het plaatje waaraan we op dit moment veelal moeten voldoen. Je draait met je billen tijdens de les of vergadering, je doet rare dingen zoals op de tafel staan of weglopen als de spanning te groot wordt. Je vertoont impulsief gedrag, kan niet met geld omgaan, niet concentreren, enzovoort, enzovoort. Dan noemen we dat met zijn allen ADHD. Daar past alles wel onder wat niet acceptabel is in het huidige nu.
Eigenlijk is er niks aan de hand, want je lichaam, geest en je ziel laten zien dat dit niet de manier voor jou is om zo te leven. Prachtig eigenlijk dat ons ‘systeem’ aangeeft “stop!”

Uit je hoofd, in je lijf
Gronden en aarden zijn ook een beetje vloek- en zuchtwoorden geworden, terwijl dit de basis is van Zijn. Ook ik wist niet wat aarden was. “Je hebt geen onderbenen”, zei iemand tegen mij. Ik dacht dat ze gek was. Maar zonder voeten op de aarde of in de aarde kan de Hemelse informatie geen gestalte krijgen. Door de verbinding met de aarde, vanuit je voeten, en je Hogere zelf, vanuit je kruin, komt de daadkracht vanuit het hart. De Engelwortel laat je zien hoe dat in zijn werk gaat. Ben je te geaard, dan laat ze je verbinding met je zielenstuk voelen, ben je te veel op reis, dan laat ze je voelen wat zelfvertrouwen is door de verbinding met de aarde te stimuleren. Kijk maar naar haar groeiwijze, die spiegelt je hoe het ook kan.
Aarding geeft vermindering van klachten zoals bij depressie en ADHD, etiketjes die worden opgeplakt als je lichaam, geest en ziel niet meer kunnen en willen voldoen aan de norm. Weg dus met de aangeprate aandoeningen en kies ervoor om op aarde te wonen en je eigen weg te gaan.

Kruidenwijsheid
Makkelijker gezegd dan gedaan: eigen weg kiezen en niet verzanden in klachten om de waarheid niet onder ogen te zien. Aandoeningen zijn er om serieus te nemen; ze geven aan dat er iets niet in orde is op zijnsniveau.
Verschillende bomen en planten kunnen je ondersteunen bij het verbinding maken met de aarde: gronden of aarden. Ze maken je ook bewust waarom je op aarde bent. Nemen het gevoel weg dat je niet op aarde wilt zijn. Bij ieder mens hoort een bepaald kruid en de kunst is om die te vinden. Maar misschien heb je die al gevonden… Als je gek bent op lavendel, dan heeft ze je iets te vertellen. Als je iedere keer weer naar de lindeboom wordt getrokken, dan is dat de energie die bij je past. Als je verliefd bent op de goudsbloem, dan heb je baat bij de zonnekracht die ze opvangt en de warmte en plakkerigheid die ze aan jou teruggeeft.

Aardende kruiden - hulp bij onbewust ontaard zijn
Engelwortel heb ik al genoemd.
Eik is voor mensen die heel duidelijk zijn in hun uitspraken en daarmee mensen kunnen kwetsen. Voor mensen die dus niet begrijpen waarom anderen niet begrijpen en vooral niet doen wat ze zeggen. Dan ontstaan er boosheid en onbegrip en gaat het hoofd regeren.
Rozemarijn kan helder maken dat het jouw kracht is om je te bewegen tussen de verschillende werelden en dat dit goed is. Ze beschermt je tegen ‘verkeerde’ energie.
Stokroos aardt je met een krachtige diepe wortel, zodat je kunt groeien naar waarvoor je op aarde bent gekomen.
Meidoorn helpt je aarden waardoor het hartsverlangen kan worden uitgesproken en je tot actie kunt overgaan.

Een aangeprate aandoening is soms wel handig, want het etiket op je voorhoofd wil wel zeggen dat diep van binnen je innerlijk kind aandacht vraagt. Het vraagt om weer te spelen, te ontdekken en te doen wat je zelf wilt. Op jouw manier in het leven te staan. Nee, niet allemaal ontslag nemen en het roer omgooien. Ga op zoek naar waar je blij van wordt en of dat te integreren is in je huidige dagelijkse doen. Voor kinderen geldt dat wij ze als ouders een vrijplaats moeten bieden, zodat ze de strijd met zichzelf niet op onze manier, op latere leeftijd, hoeven te doen.

Tekst: Marjanne Huising


Gerelateerd(e) boek(en)


Gerelateerd(e) auteur(s)

A3 boeken
Oosterveldweg 15
7274 DZ Geesteren
Nederland

T 0545 48 11 40

info@A3boeken.nl

KvK 30121964

BTW NL001506161B83

Verkoopvoorwaarden, retour- en verzendbeleidA3boeken @ Facebook A3boeken @ Twitter A3boeken @ Pinterest A3boeken RSS feed

Nieuws

27/07/2022 Veel geleerd - recensie
15/07/2022 Inspirerend - recensie
29/06/2022 De kaarten spiegelen inderdaad!
27/06/2022 De drie familiekaarten uit 'Spiegel van de zodiak'
 

Agenda