blackjack oyna casino metropol


 

A3boeken @ Facebook A3boeken @ Twitter A3boeken @ Pinterest A3boeken RSS feed

U bent hier : A3 boeken Auteurs

Nu verkrijgbaar!

Speciaal voor
kinderen

Jaaa, ze zijn er!

Lichttaalkaarten!

Share

Marijke Eering


 Eering

Marijke Eering (1964)
Het huis in Overschie waar ik ben geboren, had al een tuin. Een vrij kleine bleek later, maar in mijn geheugen was het echt een grote groene oase waar je terecht kwam via een trap vanaf onze veranda. Daaronder zat het kolenhok, dat ik altijd een beetje spannend vond. Er was een zandbak waarachter een grote hortensia stond. Een wilde roos kronkelde langs de trap en het houten hekwerk van de veranda. Ik kan de geur daarvan nog terughalen. Heerlijk. Ergens daar is mijn belangstelling voor planten en groen geboren. We zijn vele malen verhuisd, maar er was altijd een tuin en er waren altijd dieren. Mijn interesse voor planten werd steeds groter. Op de lagere school kreeg ik op een gegeven moment les van de hoofdmeester en hij nam ons op de vrije woensdagmiddag mee op pad om planten te zoeken om een herbarium te maken. Ik vond het geweldig en ben daar nog heel veel jaren mee door gegaan. Mijn herbaria en flora’s heb ik nog.
Later trok ik er met mijn vader en de honden op uit. Mijn vader wees mij op bijzondere vogels in de lucht en ik liet hem mijn ontdekkingen op de grond zien, zoals parnassia of het zandklokje. We vulden elkaar prachtig aan. Voordat ik mijn ouderlijke huis verliet, woonden wij in Woerden en in die tuin was het voor het eerst dat ik een wild bloemenmengsel mocht zaaien op een verloren stukje ergens bij de kas en het konijnenhok. Ik lag er op mijn knieën bij om te zien wat er allemaal opkwam. Riddersporen, korenbloemen en goudsbloemen kan ik mij nog herinneren. Ik ben echt dankbaar dat mijn ouders mij ook altijd hebben gestimuleerd en goed vonden dat ik dat deed. Mijn studie milieukunde in Groningen was eigenlijk een heel logisch vervolg van mijn liefde voor planten en dieren. Ik was tenslotte ook al vanaf mijn tiende vegetariër. Tijdens mijn studie en ook daarna heb ik een aantal prachtige reizen gemaakt, onder andere naar Azië. Dat was de eerste keer dat ik erachter kwam dat je uit planten verfstoffen kunt halen. In dit geval ging het om indigo.

Vele jaren later kwam ik op een plek terecht waar ik mijn dromen over duurzaam leven en mijn liefde voor planten kon samenvoegen in De Natuurtuin, hoveniersbedrijf en kwekerij. Ineens waren planten mijn beroep geworden. Kreeg ik samen met mijn partner twee prachtige kinderen, Gijs en Maaike, en leefden wij zo duurzaam mogelijk op onze boerderij. Langzamerhand sloop wol mijn leven binnen. Eerst als isolatiemateriaal van onze eigen schapen in onze boerderij, maar later leerde ik van een vriendin de eerste beginselen van het vilten. Ik was verbijsterd door de mogelijkheden. Mijn gedachten maakten overuren. Wat een geweldig materiaal. Tja, dan heb je een tuin en een kwekerij vol planten en prachtige wol en zou je denken dan gaat dat verven ook wel beginnen. Maar nee, dat duurde nog even. Alles wat ik las over natuurlijk verven ging namelijk gepaard met veel chemicaliën. Dat kon ik niet rijmen met elkaar. Natuurlijk verven, maar zo natuurlijk was het niet. Tot ik het boek ‘Eco print’ van India Flint tegenkwam. Dat ging mee op vakantie naar Zweden. Het las als een roman. Dit was wat ik zocht. Het eerste experiment is daar begonnen. Vlak daarna ontmoette ik vakvrouw Jantine Koobs. Van haar leerde ik onder andere dat je weliswaar hulpmiddelen nodig hebt om te verven, maar dat het zonder gifstoffen als koperchromaat en tinchloride kan. Er volgde nog een cursus natuurlijk verven op cellulose vezels en nog een op zijde. Mijn basis was gelegd. Van daaruit ben ik mijn eigen pad gaan volgen op het gebied van natuurlijk verven en ben ik gaan experimenteren. Bijna elk nieuw verfbad dat ik uit probeerde gaf nieuwe verwondering over de kleur en natuurlijk ook hier en daar een teleurstelling. Alles wat los en vast zat op het erf werd gebruikt om roestprints en ecoprints te maken. In de werkplaats verzamelde ik gretig alle afgedankte roestige voorwerpen. De bult met groenafval achterop het terrein struinde ik af om bladeren, zaden, bessen en bottels te verzamelen. Potten en pannen met allerlei planten en kleuren stonden te pruttelen op een gaspitje of hingen boven het vuur. Ik was niet meer te stoppen en ging ook aan de slag met de meer exotische kleuren van indigo en cochenille. Zo verzamelde ik bakken vol lappen en lapjes, strengen garens en plukken wol. Allemaal natuurlijk geverfd of voorzien van ecoprints. Ik houd ervan om deze schatten te verwerken in mijn viltwerk. Inmiddels geef ik naast mijn viltworkshops al bijna tien jaar les aan anderen die dit mooie ambacht ook willen leren. En ook ik blijf bijleren, iedere keer weer als ik een verfbad maak.

 

« Terug naar de auteurslijst.Boeken van Marijke EeringShare

A3 boeken

Oosterveldweg 15
7274 DZ Geesteren
Nederland

T 0545 48 11 40
F 0545 48 11 35

info@A3boeken.nlA3boeken @ Facebook A3boeken @ Twitter A3boeken @ Pinterest A3boeken RSS feed

Nieuws

10/05/2022 De volle maan en maansverduistering van 16 mei 2022
06/05/2022 6 - 18 mei 2022: het Gele Ster levenspad
23/04/2022 23 april - 5 mei 2022: het Blauwe Adelaar levenspad
21/04/2022 De nieuwe maan en zonsverduistering van 20 april 2022
 

Agenda