blackjack oyna casino metropol


 

A3boeken @ Facebook A3boeken @ Twitter A3boeken @ Pinterest A3boeken RSS feed

U bent hier : A3 boeken Auteurs

Nu verkrijgbaar!

Speciaal voor
kinderen

Jaaa, ze zijn er!

Lichttaalkaarten!

Share

Ity Busstra


 Busstra

Het natuurlijk leven en jonge kinderen zijn nooit ver weg in mijn leven. In mijn eigen jeugdjaren is de verbondenheid met het natuurlijk leven mij voorgeleefd. Ik ben opgegroeid in Drenthe. In de tuin speelde ik graag met de planten en de dieren. Ik klom in de nog jonge kastanjeboom die bij ons huis stond en was graag creatief bezig. Als we er opuit trokken was het vaak naar het bos of fietsend door de velden, terwijl mijn ouders ons wezen op alles wat boeiend was. Graag ging ik ook mee naar de volkstuin om worteltjes zo uit de grond te eten. Heerlijk vond ik het om te spelen op de boerderij van mijn grootouders en ooms. Daarvan heb ik heel erg genoten en ik heb er een enorme vrijheid ervaren.

Na mijn opleiding tot kleuterleidster ben ik verhuisd naar het noorden van Overijssel. De jaren daarna mocht ik die verbondenheid met het natuurlijk leven als kleuterjuf voorleven aan de kleuters van mijn groep en heel erg meegenieten van hun natuur. Ik heb geprobeerd hen veel mee te geven aan natuurervaringen in creatief en fantasievol spel. Ik houd van verhalen en prentenboeken vind ik heerlijk. Ook daarin heb ik me uitgeleefd door veel voor te lezen met de natuur als uitgangspunt.

Mijn antwoord op de steeds terugkerende jaarlijkse vraag van de kinderen “Juf, wat wil jij later worden als je groot bent?”, was al die jaren hetzelfde. Ik wilde tuinman worden. Ik sprak daarmee enigszins onbewust een wens uit.

Die wens is uitgekomen doordat ik zelf stappen nam in die richting. Ik ben onder andere een opleiding gaan volgen in tuinarchitectuur en plantenkennis en was altijd bezig in de tuin. Door veel boeken te lezen en tuinen te bezoeken, heb ik op verschillende manieren inspiratie opgedaan. Maar die wens kwam ook uit door mensen en gebeurtenissen die natuurlijk niet toevallig op mijn pad kwamen. Alles kwam naar mij toe, ik hoefde het alleen nog maar te omarmen of juist los te laten. Ze brachten mij waar ik nu ben.

Al weer vele jaren geleden zijn we verhuisd naar de woonboerderij met een grote tuin waar we het weiland hebben omgetoverd tot ontdektuin. Het was een wens om veel in de tuin te zijn en daarnaast ook nog veel kinderen om me heen te hebben. De tuin brengt mij rust en verwondering. Vele uren heb ik besteed aan de tuin en het werk daarin. Het was een ontdekkingsreis in het land van planten, mogelijkheden en jaargetijden. De kinderen brengen mij levensvreugde, laten het kind in mij wakker blijven en laten mij zien wat er wezenlijk toe doet.

Toen mijn eigen kinderen werden geboren, betekende dat voor mij de geboorte van een nieuwe manier van leven. Vanaf het wonder van hun geboorte heb ik meegenoten van hun verwondering. Mijn zoon Joppe en zijn voorliefde voor alle soorten fruit, het klimmen in bomen en zijn grote genieten van vies mogen worden van zand en water. Mijn dochter Madelief en haar grote interesse in kruiden en eetbare bloemen, haar fantasierijke spel en haar uitbundigheid waarmee ze anderen dansend meeneemt in haar wereld. Zij geven mij een nog diepere verbinding met het kinderleven. Zij nemen mij mee in hun beleving en ze zijn altijd enthousiast en bereid met mij mee te gaan.

Vanaf het begin ben ik erg geïnspireerd geraakt door stichting Springzaad. Ik heb vele malen met andere enthousiastelingen die zich inzetten om kinderen met natuur te verbinden, ontmoetingen gehad op natuurspeelplaatsen in het land. Dit heeft mij gesteund en geïnspireerd in mijn zoektocht naar mogelijkheden en verdieping.

Zo heb ik uiteindelijk mijn twee grote liefdes, de tuin en de kinderen, verenigd in het creëren van de droom-speel-ontdektuin ‘De kleine tuinman’. Een natuurrijke tuin waar kinderen met natuurlijke materialen kunnen spelen. Ik kan daar mijn passie voor tuinieren kwijt, voor planten, bomen en vormgeving. Mijn creativiteit kan ik uiten door steeds weer nieuwe elementen en ideeën te bedenken en uit te voeren. Ik krijg door de jaren heen een steeds diepere verbinding met de schoonheid van de natuur om me heen. Maar bovenal word ik geïnspireerd door de kinderen die op avontuur gaan. Ik geniet intens van hun spel en hun wezen.

Door stichting Aardekinderen op te richten wil ik me verder inzetten om kinderen en opvoeders met het natuurlijk leven te verbinden. Dit om creatief en fantasievol spel in en met de natuur te bevorderen en de verwondering te behouden. Waarin de opvoeding en het opgroeien van het jonge kind in het teken staat van de natuurlijke wereld om ons heen, verweven in het leven zelf.

Mijn wens om tuinman te worden, is helemaal uitgekomen en heeft mij dieper geworteld in de aarde.

 

« Terug naar de auteurslijst.


Gerelateerd nieuwsShare

A3 boeken

Oosterveldweg 15
7274 DZ Geesteren
Nederland

T 0545 48 11 40
F 0545 48 11 35

info@A3boeken.nlA3boeken @ Facebook A3boeken @ Twitter A3boeken @ Pinterest A3boeken RSS feed

Nieuws

10/05/2022 De volle maan en maansverduistering van 16 mei 2022
06/05/2022 6 - 18 mei 2022: het Gele Ster levenspad
23/04/2022 23 april - 5 mei 2022: het Blauwe Adelaar levenspad
21/04/2022 De nieuwe maan en zonsverduistering van 20 april 2022
 

Agenda