blackjack oyna casino metropol


 

A3boeken @ Facebook A3boeken @ Twitter A3boeken @ Pinterest A3boeken RSS feed

U bent hier : A3 boeken Auteurs

Nu verkrijgbaar!

Speciaal voor
kinderen

Jaaa, ze zijn er!

Lichttaalkaarten!

Share

Hans Reddingius


Hans Reddingius werd in 1930 geboren in een stad die toen Batavia heette, de hoofdstad van een kolonie die toen Nederlandsch Oost Indië werd genoemd. Tegenwoordig is dat land geen kolonie meer en heet het Indonesië; Batavia heet nu Jakarta, en Hans woont al lang in Nederland. Zijn geboorteplaats en jeugd hadden echter alles met dat kolonialisme te maken: zijn vader werkte op theeplantages in het bergland van West-Java, nogal buiten. Vandaar dat zijn vrouw haar eerste kind niet thuis ter wereld bracht maar in de hoofdstad Batavia, in een kliniek, dat was wat veiliger en Europeser. Hans groeide op tussen planten, bomen, aarde, rotsen, dieren, maar niet tussen leeftijdgenoten. Met Javaanse kinderen ging hij niet om. Zijn moeder leerde hem lezen, schrijven, rekenen en wat dies meer zij. Uiteindelijk belandde hij toch nog op een normale school, eerst in Den Haag, tijdens een Europees verlof, later in Soekaboemi. Toen de oorlog met Japan verloren was, verdwenen alle Nederlanders in interneringskampen. In die kampen heersten ziekten en ondervoeding, vooral tegen het einde van de oorlog, en als de atoombommen niet waren gebruikt had u wellicht nu dit boekje niet gelezen. In 1946 vertrok het gezin voorgoed naar Nederland. Hans had in de kampjaren genoeg lessen gevolgd bij diverse leraren die bereid waren wat risico te lopen, om na twee jaar eindexamen te kunnen doen aan een Hogere Burgerschool. Hij studeerde vervolgens biologie te Leiden, ging in militaire dienst (wegens de toen geldende dienstplicht), was korte tijd leraar biologie, bekwaamde zich voldoende in wiskunde en wiskundige statistiek om te werken als theoretisch bioloog, eerst aan de universiteit van Leiden, later aan die van Groningen. Sinds zijn studietijd leest en schrijft hij poëzie, niet overvloedig en vaak, maar toch met enige regelmaat. Blijkbaar is dit een beetje erfelijk: veel van zijn voorvaderen waren dichtende dominees (de voorlopig laatste was de broer van zijn vader) en zijn grootvader was de dichter Joannes Reddingius, in de eerste helft van de twintigste eeuw tamelijk bekend — er staat nog een vers van hem in de eerst editie van de dikke Komrij.

Hoewel Hans in de oorlogstijd kennis maakte met minder plezierige aspecten van de Japanse cultuur, raakte hij in de jaren zeventig van de vorige eeuw geboeid door Japanse literatuur en film, en in het bijzonder haiku. Recent viel hem op, dat er wel degelijk een overeenkomst bestaat tussen de natuurgedichten van zijn grootvader en wat hij zelf probeert in haiku. Hij is al veel jaren actief lid van de Haiku Kring Nederland, en was zeven jaar lang hoofdredacteur Nederland van het Nederlands-Vlaamse haikutijdschrift Vuursteen.

De laatste tien jaar beoefent hij Zenboeddhisme, onder meer door retraites bij het Internationale Zen Instituut Noorder Poort te Wapserveen. Daar volgde hij ook een aantal cursussen poëzie bij dichter, kunstenaar en zenleraar Alvaro Cardona-Hine. Zelf leidde hij samen met zenleraar Maurits Dienske een aantal haikuweekeinden. Behalve van de cursussen van Alvaro Cardona-Hine heeft hij ook veel geleerd in een werkcollege poëzie aan de HOVO te Groningen onder leiding van Remco Ekkers.

Hans is actief lid van het Humanistisch Verbond, speelt blokfluit, tekent en schildert voor zijn plezier en leeft gelukkig met zijn tweede echtgenote Pauline in Haren. Uit zijn eerste huwelijk heeft hij drie dochters, en nu vier kleinkinderen waaraan hij meer vreugde beleeft dan hij voor mogelijk hield toen ze er nog niet waren.

 

« Terug naar de auteurslijst.Boeken van Hans Reddingius


Gerelateerd nieuwsShare

A3 boeken

Oosterveldweg 15
7274 DZ Geesteren
Nederland

T 0545 48 11 40
F 0545 48 11 35

info@A3boeken.nlA3boeken @ Facebook A3boeken @ Twitter A3boeken @ Pinterest A3boeken RSS feed

Nieuws

10/05/2022 De volle maan en maansverduistering van 16 mei 2022
06/05/2022 6 - 18 mei 2022: het Gele Ster levenspad
23/04/2022 23 april - 5 mei 2022: het Blauwe Adelaar levenspad
21/04/2022 De nieuwe maan en zonsverduistering van 20 april 2022
 

Agenda