A3boeken

nieuwsbrief 10 november 2019


Afgelopen vrijdag overhandigde ik het eerste exemplaar 'Actief met de tarot' aan Jan Ton. Een ontroerend moment. Een week eerder werd de tweede druk van 'Goden en sjamanen in Noordwest-Europa' van Linda Wormhoudt door de drukker geleverd. Ik laat deze keer graag anderen aan het woord over het boek van Linda, 'Kluiven uit de hemel' van Suzanne Clothier, 'Arcana, de geheimen van het leven' van Corrie van Hese Balten en 'De aarde, de hemel en de bomen' van Maja Kooistra.

 
https://www.a3boeken.nl

Actief met de tarot

"Vijf jaar geleden ben ik eraan begonnen en toen dacht ik nog in drie maanden klaar te zijn. Het liep anders. Het werd een reis naar de kern van de Tarot als beeldtaal. Het resultaat is een bijzonder compact boek, prachtig vormgegeven", aldus Jan Ton in de aankondiging van zijn eigen boek.

De tarot is een prachtig middel om inzicht te verwerven, maar je moet er wel iets voor doen. Aandachtig kijken naar de kaart en vooral luisteren naar wat de kaart bij jou oproept, is een goed begin. De kaarten zijn als vensters, die uitzicht geven, maar wat je te zien krijgt is van jou. Dit boek helpt je op weg: niet met kant-en-klare antwoorden, maar met vragen en suggesties die stimuleren tot zelfreflectie en actie.

Elke kaart wordt vanuit verschillende invalshoeken belicht:
- Wat zie je op het eerste gezicht?
- Wat is het onderliggende (archetypische) thema?
- Welk proces ontvouwt zich?
- Hoe kan dit proces ontsporen of verkeren in zijn tegendeel?
- Wat is de optimale mogelijkheid, de hoogste inspiratie oftewel de spirituele les van deze kaart?

De Waite-Smith Tarot is bedoeld als een inwijdingsweg voor de doe-het-zelver. Jan Ton geeft je de gereedschappen waarmee je aan de slag kunt.

In de loop van komende week zal het verkrijgbaar zijn bij bol.com en in de boekwinkel.
Bestellen in de webshop kan natuurlijk ook.

 
https://www.a3boeken.nl

Goden en sjamanen in Noordwest-Europa

De eerste druk verscheen in 2008 en op een gegeven moment was die op. Tweedehands was er vrijwel niet aan te komen... goed teken, toch? Daarom is nu de langverwachte tweede druk verschenen.
Twee recensies naar aanleiding van de eerste druk:

Uit recensie Ko Lankaster, www.circewicca.nl:
In Goden en Sjamanen in Noordwest-Europa zet ze in duidelijke taal uiteen wat sjamanisme is, welke vormen het kan aannemen en wat een sjamaan zoal doet en niet doet. Het beste is een leermeester te vinden om je wegwijs te maken op dit pad, maar als je je in deze materie wilt verdiepen zonder je al bij voorbaat ergens aan te verbinden, kan dit boek je goede diensten bewijzen.
Een groot gedeelte van het boek houdt zich bezig met duidelijk afgebakende onderdelen van de sjamanistische levenswijze. Zo wordt aandacht besteed aan kleuren, elementen, het werken met krachtdieren of krachtvoorwerpen, de kracht van bomen en planten, de kracht van de stem, de functie van dromen en de rol van voorouders en andere overledenen in het sjamanisme. De functie en vorm van rituelen wordt kort besproken. Bijzonder bruikbaar zijn de Rituele Suggesties die overal in het boek worden gedaan, suggesties om zelf aan de slag te gaan met bepaalde zaken en te ervaren hoe een en ander voor jou uitwerkt. Als voorbeeld kan ik de Rituele Suggestie Praten met Rook geven: "De rook van verbrande kruiden zoals salie en roosmarijn kan worden gebruikt als communicatiekanaal tussen jou en jouw hulpgeesten. Verbrand de kruiden in een vuurvast potje en zie hoe de rook omhoog gaat. Praat tegen de rook, vertel je gebeden of wensen en laat de rook de drager zijn van jouw woorden. De rook zal daar naartoe gaan waar jouw gebeden worden gehoord." (pag 85). Het boek staat vol met dit soort praktische suggesties die je kunt uitproberen. Als sjamanisme niet je levenspad is, kun je evengoed veel levenswijsheid en praktische vaardigheden uit dit boek opdoen.

Recensie Cora van Leeuwen:
Dit boek was mijn kennismaking met Linda Wormhoudt. Ik was op zoek naar info over god(inn)en uit mijn eigen omgeving. Veel paganisten werken met pantheons van ver buiten hun eigen woonomgeving. Prima, maar voor mij werkt dat minder goed. Ik werk graag met de aarde, planten, dieren en dus ook goden van hier. In dit boek vond ik wat ik toen zocht, maar ook nu nog gebruik ik het regelmatig: om iets op te zoeken, om een stuk te herlezen, als leesboek en naslagwerk. Het gaat niet alleen over het verleden, maar ook over de praktische toepassing in het hier en nu. Niet alleen over leven middenin de natuur, maar ook over driehoog-achter in de stad. Linda vertelt over hoe het vroeger was (voor zover dat nog terug te vinden is) en geeft goede suggesties om zelf bepaalde dingen uit te proberen en te ervaren. De combinatie van historie, beleving en stimulatie om zelf aan de gang te gaan werkt zeer positief.

Meer over 'Goden en sjamanen in Noordwest-Europa' vind je hier: klik

 
https://www.a3boeken.nl

Kluiven uit de hemel

Het is niet verwonderlijk als de titel en/of de auteur van dit boek een belletje doet rinkelen. ‘Kluiven uit de hemel’ is dan ook de Nederlandse vertaling van het boek ‘Bones would rain from the sky’ uit 2002 waarmee Suzanne Clothier wereldfaam verwierf.
De Amerikaanse Clothier is een internationaal gerespecteerde hondentrainer die sinds 1977 professioneel met dieren werkt. Ze schreef vele boeken en artikelen en ontwikkelde onder meer de Relationship Centered Training.
Adrie Beyen van A3 boeken nam de vertaling van het immens populaire ‘Bones would rain from the sky’ op zich. Geen makkelijke klus, maar het resultaat mag er absoluut zijn. Toegegeven, bij het lezen van de beschrijving en de eerste pagina’s bekroop mij een licht ongemakkelijk gevoel. Op de achterkant van het boek staat bijvoorbeeld: “Ze heeft het over haar engelen, gidsen, beschermers, jokers, schaduwen en spiegels, omdat dit de rollen zijn die de verschillende dieren voor haar hebben vervuld in de loop der tijd. Ze is ervan overtuigd dat in elke relatie tussen mens en dier twee zielen samenkomen en er over en weer lessen zijn te geven en te leren.” En aan het begin van het boek schrijft Clothier: “Ik weet zeker dat ik honden heb zien bidden tot welke god honden ook maar mogen bidden. Hun gebeden zijn stil, maar komen zeker uit het hart net zoals de onze.”
Nu kunnen de meer spirituele teksten en inzichten zeker waardevol zijn maar gezien de reputatie van het boek en van Clothier zelf had ik gehoopt op iets meer stevigheid. Gelukkig kan deze eerste indruk snel worden bijgesteld; hoewel Clothier een spirituele - en soms uitgesproken antropomorfe – benadering niet schuwt, geeft ze daarnaast blijk van een zeer realistische kijk op het gedrag van hond én mens. Aan de hand van verschillende beschrijvingen van bijzondere ontmoetingen in haar leven neemt ze de lezer mee in haar gedachtewereld. Hierbij vallen met name haar intelligentie, eerlijkheid en empathisch vermogen op. De verhalen over de fouten die zij zelf heeft gemaakt en de dingen die zij daarvan geleerd heeft, roepen sympathie en herkenning op. De lezer zal zich aan haar kunnen spiegelen en dat is vermoedelijk precies de bedoeling. Met dit boek wil Clothier immers bereiken dat mensen bij zichzelf te rade gaan en dat zij durven te reflecteren op hun eigen gedrag jegens het dier. In haar eigen woorden: “Zoals bij elke relatie is ook inzicht in jezelf en wat jij inbrengt noodzakelijk.”

In twintig hoofdstukken legt ze uit hoe we de wereld meer vanuit het perspectief van de hond kunnen bezien en op welke manieren ons gedrag invloed heeft op het zijne. Clothier benadrukt hierbij hoe belangrijk tijd, aandacht, respect, energie en geduld zijn binnen de communicatie en omgang met onze honden.
‘Kluiven uit de hemel’ is een boek dat je aan het denken zet zonder dat het te zwaar wordt. De deskundigheid van Clothier, haar prettige schrijfstijl, de scherpe analyses en ontroerende anekdotes zorgen voor een aangename leeservaring. Ook al is het een wat ouder boek, toch zijn de besproken onderwerpen nog heel actueel. Denk hierbij aan de discussie rond termen als ‘leiderschap’, ‘dominantie’ en ‘alfa’ en de vraag of agressie vooral bij bepaalde rassen voorkomt.
En nee, hierbij niet de droge opsomming van feitelijkheden die we zo langzamerhand wel kennen; Clothier beschrijft het allemaal nét even op een andere manier, eentje die veel beter beklijft.

Charlotte Post, ‘Onze hond’, oktober 2019

Meer over dit boek: klik

 
https://www.a3boeken.nl

Arcana, de geheimen van het leven

De 22 kaarten van de grote Arcana vormen samen met de 56 kaarten van de kleine Arcana het traditionele tarotspel. Corrie van Hese Balten, eigenaresse van praktijk Isisbewustwording.nl, is psychosociaal werker en tarotiste en verwerkte eigen ervaringen in haar spirituele roman: 'Arcana, de geheimen van het leven'.

Gebruikmakend van de Rider-Waite tarot, een van de populairste esoterische kaartspellen ter wereld, begint ieder hoofdstuk met een afbeelding van een toepasselijke kaart en bijbehorende heldere uitleg. De energie van deze kaart speelt een rol in het verhaal van Frieda. Door ruzie is haar gezin uiteengevallen en samen met haar partner is zij op reis gegaan naar Spanje, zoekende naar innerlijke rust en vrede. Aan het eind zijn er 33 kaarten besproken, is de symboliek van de tarot inzichtelijker gemaakt en ben je deelgenoot geworden van een stukje uit het leven van de hoofdpersoon. Maar dat is nog niet alles.

Van Hese Balten geeft de lezer (levens)vragen ter overpeinzing en een innerlijke reis in de vorm van een geleide meditatie mee.

De rondreis per camper door Spanje in het eerste deel bevat naast het persoonlijke relaas van Frieda, parabels, informatie over de geschiedenis van deze landen en veel wijsheden. Universele thema’s over verdriet, pijn, angst, vertrouwen en loslaten maken plaats voor Frieda’s droomreizen en visioenen. Wanneer ze de godin Isis ontmoet in een van haar visioenen besluit ze naar Egypte te gaan om haar te zoeken, inzicht te vinden, inspiratie en levenskracht op te doen. Deel twee speelt zich af in Egypte waar de mythe over Isis, Osiris en Horus antwoorden geeft.

Wanneer je wilt werken aan bewustwording is 'Arcana' een waardevol werkboek. Wil je een spirituele roman lezen, dan is 'Arcana' een prachtig boek. Ben je op zoek naar betekenis van de tarot in het dagelijks leven? 'Arcana' geeft duidelijke voorbeelden. Houd je van oude verhalen, mythen en parabels? 'Arcana'! Kortom, dit is een 4 in 1 boek dat verdient gelezen te worden.

Wanneer je meer wil weten over zelfverwezenlijking en spirituele groei, kun je in navolging van dit werk ook lezen: 'Isis en de 14 sleutels tot heelwording' van Petra Stam en Els Lijesen en 'Inwijding' van Elisabeth Haich.

Marjan van Druenen op hebban.nl

Meer informatie: klik

 
https://www.a3boeken.nl

De aarde,de hemel en de bomen

Benieuwd naar de kracht van solar en lunarbomen? Welke diepere betekenis hadden sommige bomen of plekken in het mesolithicum? Hoe het christendom deze symboliek ïntegreerde? Hoe resoneren bomen met (magnetische) energievelden tussen hemel en aarde? Voormalig fysisch geograaf en docent intuïtieve ontwikkeling Maja Kooistra ('Ontmoetingen met bomen', 1998, en 'De kracht van bomen', 2003) beschrijft de functie van diverse bomen en hun historische achtergrond. Van de gewone boomeigenschappen naar gewijde bomen, heilig hout, krachtplaatsen en boomheiligdommen. Met plaats en betekenis van bomen in het leven van mensen, van mesolithicum tot in de christelijke tijd. De auteur geeft praktische tips en uitgebreide achtergrondkennis om zelf op pad te gaan in voornamelijk West-Europa. Zij beschrijft dit alles op heldere, nuchtere wijze en tussen de regels door lezen we hoezeer de mens in de loop der eeuwen van de natuur af is komen te staan. Ruim geïllustreerd met kleurenfoto's; met inleiding, verklarende woordenlijst, literatuurlijst en register. Dit boek is het resultaat van 25 jaar veld- en literatuuronderzoek.
Recensie: NBD/Biblion *-*-*-* Meer info: klik

 
 
 

Als u deze nieuwsbrief niet langer wilt ontvangen, klik dan hier en kies de optie 'uitschrijven'.

Deze nieuwsbrief werd verzonden naar XXXEMAILXXX