A3boeken

nieuwsbrief 1 mei 2013


Deze nieuwsbrief begint met een citaat van de Perzische dichter en mysticus Rumi (1207-1273) over aarden en spiritualiteit, omdat dit zo mooi aansluit bij de filosifie van A3 boeken. Daarna aandacht voor de uitslag van de heuse prijsvraag, de bijeenkomst 'Klankreizigers' op 12 mei, de lezing over Groene Mannen en Vrouwen op 26 mei, de ontdekkingsreis die je vanaf 6 mei iedere maandag kunt beginnen, 'Jons boek 1' en enkele artikelen die recentelijk zijn geplaatst op onze website.

Wanneer je je spiritueel gaat ontwikkelen, ontwikkel je je 'naar boven'; je bovenste chakra's komen wat meer open te staan. Vergelijk het met een boom; de takken groeien in hoeveelheid en in lengte. Maar een boom kan niet vrijuit blijven groeien als de wortels niet stevig in de grond zitten. Vroeg of laat wordt de boom instabiel en zal hij omvallen. Hoe verder je komt op je spirituele pad, hoe noodzakelijker het dus is om je wortels te ontwikkelen zodat je stabiel kunt blijven. Wanneer je merkt dat je gaat 'zweven', houdt je dan een tijdje vooral bezig met aardse zaken, bevind je het hier-en-nu en mediteer even wat minder.
Het diepste bewustzijn van de mens is als de wortel van een boom. Zoals aan het harde hout van een boom bladeren ontspruiten, zo groeien in onze ziel en geest bladeren al naar gelang de wortels. Van de bomen van het geloof wieken vleugels op naar de hemel: stevig geworteld in de aarde en met takken tot aan de hemel reikend.

 

https://www.a3boeken.nl
De antwoorden van de heuse prijsvraag zijn:
1. De kracht van madeliefjes is opbeurend.
2. Christine de Vries beantwoordt de vraag 'Waar haal jij je inspiratie vandaan?' niet.
3. Ellen Meuwsen beveelt 'Dieren en wij' van Monique Janssens van harte aan.
4. Het element Vuur hoort bij de zomer.

Lees het nog maar eens na in het magazine HEUS.

De prijswinnaars zijn:
- Nettie Boogaard - 'Kruidenwijsheid' van Marjanne Huising
- Mariken van de Pol - 'De glimlach van de sirene' van Selma Sevenhuijsen
- Chantal Hendrix 'Dieren en wij - hun welzijn, onze ethiek' van Monique Janssens
- Nonie van der Munnik 'Het Heidehofse Natuur- en Inzichtspel' van Annetje Braat

 
https://www.a3boeken.nl

12 mei - Klankreizigers

Deze laatste bijeenkomst in de serie 'Ritme en stem - instrumenten van de ziel' staat in het teken van verschillende vormen van stem- en lichaamswerk onder leiding van Maaike Groenewege. De zintuiglijke ervaring staat centraal: wat voel je in je lijf als je ademt, als je klank maakt, en wat vertelt dat je over hoe je bent in dit moment? Waarmee resoneert je lijf en waar is het stil? Waar voel je ruimte, waar voel je spanning? Hoe klink je in contact met jezelf, en met anderen? Je eigen ervaring is het uitgangspunt voor een ontdekkingsreis door stem en lijf.
In de middag maak je kennis met Dhrupad, klassieke zang uit Noord India. Deze meditatieve manier van zingen is ontstaan uit het reciteren van de heilige klank Ohm en de Vedische sutra’s. Het hart van Dhrupad is de raga: kort gezegd een toonladder, maar tegelijk veel meer: dat wat de geest kleurt. Dhrupad staat in het teken van bewustworden, ervaren en verdiepen. Met behulp van eeuwenoude oefeningen leg je de klank van je stem als het ware onder een vergrootglas. Al zingend en luisterend ontdek je steeds meer: klankkleur, ruimte, beweging, en uiteindelijk stilte - stilte in klank.

Locatie: Antropia, Driebergen (goed bereikbaar met OV en auto) - Informatie/aanmelden: klik
NB ook als je geen van de andere bijeenkomsten uit de serie hebt gevolgd, kun je aan deze deelnemen.

 
https://www.a3boeken.nl

26 mei - Lezing 'De Groene Man en de Groene Vrouw'

In deze lezing maken Joke en Ko Lankester u deelgenoot van de ontdekkingen die zij hebben gedaan tijdens hun zoektocht naar de Groene Man. Een van de belangrijkste is dat de Groene Vrouw ook bestaat en evenals de Groene Man al eeuwenlang wordt afgebeeld. Net zoals Groene Dolfijnen, Groene Leeuwen en andere Groene Wezens.
Wat begon met enkele afbeeldingen van gebladerde gezichten eindigde met een archief van vele duizenden foto’s die ze in musea, kerken, paleizen en ruïnes maakten. Langzaam maar zeker ontdekten de Lankesters het verband tussen de Groene Man en de Vegetatiegod die in de oudheid vaak een rol speelde in mythen en rituelen. Ze verdiepten zich in zijn rol in het heidendom en het christendom, in de symboliek en zijn gedaantes door de eeuwen heen. Er ging een wereld voor hen open, een wereld waarin niets is wat het lijkt te zijn. Tijdens deze lezing gaat deze wereld ook voor u open.

Locatie: Mec Spirit, Baarn (goed bereikbaar met OV en auto) - Informatie/aanmelden: klik

 
https://www.a3boeken.nl

Vanaf 6 mei iedere maandag: ontdekkingsreis

Wil je meer ontspanning, kracht en plezier in je leven? 15 weken achter elkaar inspiratie ontvangen om jezelf beter te leren kennen? Het maximale halen uit het boek ‘Ontdek jezelf door tekenen en reflectief schrijven’? Ga dan mee op deze online ontdekkingsreis. Iedere week stuurt Wendy Smit je nieuwe (schrijf)opdrachten en zo ontstaat stap voor stap je persoonlijke levensboek in woord en beeld. Vanaf 6 mei 2013 kun je iedere maandag vertrekken. Meer informatie en aanmelden: klik

En als je niet per se op deze ontdekkingsreis wilt, dan kun je gewoon je eigen plan trekken en werken met het boek wanneer je wilt.

 
https://www.a3boeken.nl

Een inspirerende ervaring - recensie

Jon Schau kwam na een ontstoken alvleesklier in het ziekenhuis terecht waar hij vijf weken in coma lag. Hij kreeg daar twee bijna-doodervaringen en dit werden, volgens zijn eigen zeggen, de mooiste ervaringen van zijn leven. Toen Jon hersteld was en zijn leven weer kon oppakken, was hij veranderd. Hij kijkt nu heel anders tegen het leven aan, heeft meer oog voor zijn ervaringen en gaat in gedachten bijzondere gesprekken aan. Deze schrijft hij op, hij stelt vragen en krijgt daarop mooie antwoorden. Deze gesprekken deelt hij met de lezers in zijn boek.
Jons boek is bijna volledig geschreven in gesprekvorm i.p.v. in verhaalvorm. Dit kan zeker in het begin even wennen zijn. Jon stelt vragen en krijgt hier op antwoorden die min of meer vergelijkbaar zijn met spirituele teksten in boeken zoals 'De kracht van het nu' van Eckhart Tolle en 'Gesprekken met God' van Neale Donald Walsch. Sommige teksten kunnen weerstand oproepen, omdat je als lezer de neiging kunt hebben alles wat je leest te willen begrijpen. Wanneer je dit los kunt laten dan is Jons boek een inspiratiebron vol inzichten en levenswijsheden. Jons boek verdient na het gelezen te hebben een vaste plek in je boekenkast zodat je het zo nu en dan weer even kunt pakken om jezelf er aan te herinneren hoe mooi het leven eigenlijk in elkaar steekt.
Jons boek een inspirerende ervaring.

Recensie: Sandra Hutchison voor In de boekenkast
Meer informatie over 'Jons boek 1' van Jon Schau: klik.

NB Recensies van en reacties op boeken en kaartspellen zijn altijd welkom. Mail ze naar: info@a3boeken.nl. Wil je erover bloggen, vraag dan een recensie-exemplaar aan.

 

Lang niet alle artikelen die op www.A3boeken.nl worden geplaatst, krijgen aandacht in een nieuwsbrief. Via twitter @AdrieA3boeken en facebook www.facebook.com/A3boeken wordt van deze artikelen wel een melding gemaakt. Dus volg en/of like of breng anders regelmatig een bezoekje aan de website. Deze keer uitgelicht:

Linda Wormhoudt: "Ik ben een Aardevrouw. Een nuchtere Stier, een Aardetype. Van alle elementen ligt Aarde het dichtst bij mijn wezen, het is mijn thuis en uitvalsbasis. Hier op en vanuit Aarde kan ik een vuurtje maken, hier kan ik langs rivieren lopen, vanuit hier kan ik de hemel bewonderen. Mijn voeten staan stevig op de grond en ik voel de zwaartekracht aan mij trekken. Ik ben een sjamaniste. Ik ben geen traditionaliste, ik heb veel respect en bewondering voor de nomadische volkeren waar sjamanisme ontstond, maar ik leef in Nederland, in het hier en nu." Lees verder.

Karin Haanappel: "Niki de Saint Phalle (1930-2002) droomde al jaren van een project zoals Parc Güell van Gaudi. In 1978 startte zij haar Giardino dei Tarocchi in Garavicchio (Toscane, Italië). Zij liet zich daarbij inspireren door de 22 kaarten van de Grote Arcana en creëerde tot aan haar dood monumentale sculpturen voor haar Tarot Tuin. Haar favoriete kaart was De Keizerin waar zij de Grootste Moeder van de wereld van wist te maken. The Empress is the Great Goddess. She is Queen of the Sky. Mother. Whore. Emotion. Sacred. Magic and civilization. The Empress which I made in the form of a Sphinx. I lived for years in this protective Mother. She also served for headquarters for my meetings with the crew. It was here we all had coffee breaks. On all she excerted a fatal attraction. De Keizerin is de kaart van de creativiteit en de levenskracht pur sang, van de oergrond die nagenoeg onuitputtelijk nieuw leven voortbrengt. Ze staat voor de vruchtbare fasen, voor levendige ontwikkelingen en cyclische vernieuwingen." Lees verder

"Hildegard von Bingen (1098-1179) geldt als eerste prominente vertegenwoordiger van de Duitse middeleeuwse mystiek. Zij schreef over religie, kosmologie, astrologie, natuurwetenschap, filosofie, theologie en botanie, dichtte en componeerde muziek. Er is veel onderzoek naar haar gedaan, met name door godsdienstwetenschappers en kunsthistorici. Het onderzoek van Gerrit Jan Keizer, mycoloog en klinisch psycholoog, werpt een heel ander licht op bepaalde aspecten van haar leven en werken." Lees verder

Ruud Borman: "In het oosten van ons land werden tot in de 20e eeuw verhalen over witte wieven verteld. Dat gebeurde vooral tijdens donkere najaarsavonden wanneer de maan door de bomen scheen. In grote gebieden waren toen nog uitgestrekte heidevelden en moerassen en het laat zich raden dat in die eenzaamheid verhalen over geheimzinnige verschijningen de ronde deden. In de afgelegen boerenhoeven zat men bij het haardvuur te luisteren naar de spannende verhalen die de boer over de nevelachtige vrouwengedaanten vertelde. Ze woonden in overoude grafheuvels en moerassen en men kon ze maar beter met rust laten en moest ze al helemaal niet uitdagen. Dat bleek onder meer uit overleveringen die over de wieven op de Lochemse Berg verteld werden. Witte wieven zouden kinderen en boerinnen ontvoerd hebben, maar ze hielpen ook kraamvrouwen bij de geboorte van kinderen en ook boeren bij de oogst." Lees verder

In de agenda staan ook activiteiten die auteurs zelf organiseren of waaraan zij een bijdrage leveren, zoals de lezing Female Power van Karin Haanappel op 4 mei, het Schrijfmuseum van Christine de Vries op verschillende data, lezing Ruud Borman over witte wieven en elfen op 12 mei, een inspiratiemiddag met Margreet Schouwenaar op 24 mei, worshop 'Liefhebben als levenskunst' met Anky Floris op 31 mei.... Op 31 augustus en 1 september staat A3 boeken op de Levenskunstbeurs met auteurs Marjanne Huising, Anneke Agterberg, Petra Stam, Elvira van Rijn, Agnès Schlüter en Nicolien de Kroon.

 

Als u deze nieuwsbrief niet langer wilt ontvangen, klik dan hier en kies de optie 'uitschrijven'.

Deze nieuwsbrief werd verzonden naar XXXEMAILXXX