A3boeken

nieuwsbrief 1 juli 2012


De eerste maand/ronde van de Jubileumprijsvraag is voorbij. De prijswinnaars zijn bekend en de vragen voor deze maand ook. Nieuwe ronde, nieuwe kansen!
De vorige nieuwsbrief was een special over boeken en vakantiebestemmingen. De tekst is hier nog te lezen. Deze keer speciale aandacht voor 'De Groene Man en de Groene Vrouw', met dit boek in de hand kunnen alle vakanties en dagtripjes een bijzondere speurtocht worden!
Dit najaar verschijnen er zes nieuwe titels. In deze nieuwsbrief alvast aandacht voor: 'Kruidenwijsheid' van Marjanne Huising en 'Pythia, de hogepriesteres' van Petra Stam.
Voor dit najaar zijn enkele bijzondere bijeenkomsten gepland, zoals een natuurmiddag op 21 oktober in het Groningse Haren in samenwerking met Sintau praktijk voor kruidengeneeskunde en de studiedag 'De hemelse en aardse moeder in tarot en kunst' met tarotiste Petra Stam en kunsthistorica Karin Haanappel op 28 oktober. De volgende keer meer over de andere bijeenkomsten.
Tot slot in deze nieuwsbrief aandacht voor Athena, de godin die hoort bij de volle maan van juli volgens 'De stem van de Godin' van Joyce Hellendoorn en voor Arcturus, de dalende ster voor de mensen die in de periode 23 à 28 juni tot 20 à 25 juli ooit in Nederland zijn geboren.
En dan echt tot slot: 'In de boekenkast van...'

 
https://www.a3boeken.nl

Nieuwe ronde, nieuwe kansen!

De juiste antwoorden op de junivragen van de Jubileumprijsvraag zijn:
1. Van 'De jassentechniek' van Hans de Waard is inmiddels de derde druk verschenen.
2. Het Nederlandse stenenorakel (onderdeel van 'De stenen op ons pad') telt de meeste kaartjes.
De prijswinnaars van een A3 cadeaubon van € 10 zijn: Wilma van Etten, M. Straatman, Margo Lieverse, Lars Boender en Inge van den Berg.
De prijswinnaars van een A3 cadeaubon van € 25 zijn: Linda Ruigrok en Lauri Brinkman.
De cadeaubonnen worden binnen enkele dagen per mail verzonden.

De nieuwe vragen staan op de website en opnieuw worden er onder de goede inzendingen vijf A3 cadeaubonnen van € 10 en twee A3 cadeaubonnen van € 25 verloot.

 

https://www.a3boeken.nl   https://www.a3boeken.nl   https://www.a3boeken.nl   https://www.a3boeken.nl   https://www.a3boeken.nl   https://www.a3boeken.nl   https://www.a3boeken.nl

 

De oudste scheppingsverhalen vertellen van een Godin die de kosmos schept zonder hulp van anderen. De Soemeriërs beschreven rond 3000 v. Chr. hoe Nammoe, een vormloze chaos of oerzee, uit haar wezen de Aardegodin Ki en de Hemelgod An schept. Uit Ki en An komen alle andere Goden en Godinnen, hemel, aarde en onderwereld voort. Elders zijn soortgelijke verhalen opgetekend.
In de oudheid is er in veel culturen sprake van een Godin, verbonden met de aarde, en een God, verbonden met de vegetatie die op de aarde groeit. De God is de geliefde van de Godin en meestal ook haar broer. In de herfst sterft de God met de natuur en hij wordt de volgende lente herboren in de nieuwe vegetatie, waarbij hij de zoon is van de Godin, die later zijn geliefde wordt. Op die manier wisselen de oude en de nieuwe Vegetatiegod elkaar voortdurend af. De dood van de oude God brengt in de vorm van de oogst de nieuwe God, waarmee alle levende wezens zich voeden.
De God en de Godin zijn vanaf de steentijd als mens, dier of mengvorm tussen beide voorgesteld. In alle culturen uit de oudheid zijn dieren de oudste verschijningsvormen van Goden en Godinnen. In de loop der eeuwen verdwijnt het dierlijke over het algemeen naar de achtergrond of is alleen nog aanwezig in het dier dat de God of Godin vergezelt, zoals de uil van Athena of de panter waarmee Dionysos vaak wordt afgebeeld.
De Egyptenaren waren trots op hun oude religie en bleven Goden en Godinnen als dier voorstellen, ook toen de omringende culturen ertoe overgingen ze in mensengedaante af te beelden. Vaak beperkte de diervorm zich tot bepaalde lichaamsdelen. Zo werd de Godin Hathor vanaf het 2e millennium v. Chr. tot de Romeinse tijd afgebeeld als koe of als vrouw met de kop of de oren van dat dier. De plaats die Hathor werd toebedeeld, is veelzeggend: op de kapitelen van pilaren. Bij de Egyptenaren, net als bij de Grieken en andere volkeren uit de oudheid, stelden pilaren bomen voor. De kapitelen waren de kruinen van de bomen.

Tot zover de inleiding uit het boek 'De Groene Man en de Groene Vrouw'. Dit boek is het resultaat van ruim twintig jaar onderzoek naar de Groene Man en de Groene vrouw in literatuur, musea, talloze opgravingen, heiligdommen, kerken en openbare gebouwen in heel Europa en het Nabije Oosten. Want eenmaal besmet met het Groene Virus konden Joke en Ko Lankester niet anders dan overal waar ze komen Groene Mannen, Groene Vrouwen en Groene Wezens zoeken. Dichtbij huis, in hun woonplaats Utrecht, en ver weg. Overal zijn ze... als je maar goed kijkt. Dus je bent gewaarschuwd!

Meer informatie. Foto's: Joke Lankester

 
https://www.a3boeken.nl

Kruidenwijsheid - over appelvrouwen, weegbreemannen en andere kruidenmensen

Ben jij een appelmens, een madeliefjeskind of heb je op dit moment behoefte aan rozenenergie? Welk kruidenmens ben jij? Er is een kruid dat wezenlijk bij je past en bij je blijft. Er zijn ook kruiden die je kortere tijd iets te vertellen hebben. Kruiden voeden je geest met hun diepere betekenis en helpen je in balans te blijven. Daarnaast kunnen kruiden pijn verhelpen.

In vroeger tijden wisten mensen door intuïtie en overdracht welk kruid wanneer nodig was. In de loop der eeuwen zijn veel mensen dit vermogen kwijtgeraakt. Met dit boek biedt kruidenvakvrouw Marjanne Huising je informatie en veel handvatten om dit vermogen weer te ontdekken. Laat je niet tegenhouden omdat je driehoog achter op een etage woont, want in je eigen omgeving is de natuur altijd te vinden! Door zevenblad te oogsten, appels te plukken en kastanjes te verzamelen worden de seizoenen onderdeel van je leven. Je zult ontdekken dat er oeroude wijsheid in je schuilgaat en dat je die in het dagelijks leven zo kunt toepassen.

Van meer dan vijftig kruiden die in onze omgeving zijn te vinden geeft Marjanne Huising informatie over het kruid zelf waaruit het kruidenmens ontstaat, de geneeskracht die de verbinding legt tussen de mens, bij welke klachten je het kruid kunt inzetten en de spirituele kracht die zich verbindt met jouw innerlijk weten. Verder geeft ze recepten voor bijvoorbeeld een pot thee uit eigen tuin of een zalf van gedroogde (gekochte) bloemen, praktische aanwijzingen om te aarden of de zon te ontmoeten op een sombere dag, affirmaties en nog veel meer kruidenextra’s.

“Ik hoop dat het boek je leidt langs de wegen van de seizoenen, letterlijk door het ervaren van de lente die roept om de prille brandneteltoppen te plukken en te drogen, de zomer die wordt ingeluid door het sint-janskruid, de gulle herfst die kastanjes en appelen in je schoot werpt en de winter die om rust vraagt en het genieten van de massage met sint-jansolie, met een kopje thee van de brandnetel die de afvalstoffen wegneemt. Figuurlijk leiden de wegen van de kruiden langs de seizoenen van het leven waarin klachten, ongemakken en ziekteprocessen een rol kunnen spelen. De seizoenen helpen bij het opbouwen van innerlijke krachten om het zelfhelend vermogen aan te spreken en te activeren.”

'Kruidenwijsheid' verschijnt op 21 oktober 2012 en is al te bestellen.

 

https://www.a3boeken.nl

A3 boeken organiseert samen met Sintau, praktijk voor kruidengeneeskunde, zondag 21 oktober 2012 een middag (13.00 - 17.00 uur) waarop jong en oud op heel verschillende manieren hun contact met de natuur kunnen verdiepen. De activiteiten staan in het teken van zelf doen en ervaren. Ze worden verzorgd door mensen uit de regio en enkele auteurs, onder wie Annetje Braat, Agnes Meijs, Gerwine Wuring, Petra Stam, Marja de Zeeuw, Jac Vroemen en Dorine Haveman.
Kijk hier voor het hele programma en aanmelden.
De natuurmiddag wordt georganiseerd in de prachtige kwekerij met voorbeeldtuin en bos van Natuurtuin in Haren (bij Groningen).
Kosten: € 10 per volwassene, € 5 per kind t/m 12 jaar inclusief kruidendranktoast en toegang tot alle activiteiten.

 
https://www.a3boeken.nl

Pythia, de hogepriesteres - mythologie en symboliek in de tarot

Het eeuwenoude symboolsysteem van de tarot geeft inzicht in processen, kwaliteiten en ontwikkelingen. De kaarten helpen je bewust te worden wat onbewust is en dit leidt tot zelfkennis. Kennis van de symbolen is dan ook essentieel om de boodschap van de tarot te begrijpen.
In dit boek beschrijft Petra Stam de symboliek van de details, de kleuren en de samenhang van de symbolen op de 22 Grote Arcana kaarten zeer uitgebreid. Zo kun je elke kaart op microniveau begrijpen én algemeen duiden. Door de (delen van) mythen die zij bij elke kaart geeft, krijg je tevens inzicht in het grote beeld ofwel de betekenis op macroniveau. Mythen geven namelijk universele levensprocessen aan, net zoals de ontwikkelingsweg en de bewustzijnsniveaus van de Grote Arcana dat doen. Deze mythologische benadering biedt een heel nieuwe manier om de betekenis van de kaarten in je op te nemen, om de archetypische beelden op een breder vlak te begrijpen en te kunnen vertalen. Zo boven, zo beneden!

Pythia was de orakelpriesteres van Delphi, die in trance raadgevingen van de goden doorgaf. In de tarot is de Hogepriesteres de boodschapper van de intuïtie en het onbewuste. Als kaartduider ben jij in zekere zin net als Pythia en de Hogepriesteres een doorgeefluik, omdat je de symbooltaal die je voor je ziet en de ingevingen die je hierbij kunt hebben, vertaalt. Met dit boek vergroot je je kennis van symbolen en mythen en kun je je rol als Pythia of hogepriesteres nog beter vervullen.

'Pythia, de hogepriesteres' verschijnt medio oktober 2012 en is al te bestellen.

Op de omslag: 'Priestess of Delphi', John Collier (Britain, 1850 ‑ 1934), 1891, London, oil on canvas, 160 x 80 cm, Gift of the Rt. Honourable, the Earl of Kintore 1893, Art Gallery of South Australia, Adelaide

 

https://www.a3boeken.nl


De Grote Moeder komt in vele mythen voor, onder andere in de gedaante van Gaia, Demeter, Isis, Venus en Maria. Zij is zowel met de aarde als met de hemel verbonden en symboliseert de vrouwelijke principes: liefde, vruchtbaarheid, het voedende, zorgzaamheid en de cyclus van groei tot afbraak en wedergeboorte.
In de tarot, het symboolsysteem dat met archetypische beelden bewustzijnsprocessen en levensfasen aangeeft, is zij te herkennen in de Hogepriesteres (de hemelse moeder) en de Keizerin (de aardse moeder). In de kunst is zij te herkennen als de oermoeder door de eeuwen heen, van de Venus van Willendorf tot de grootste Nana van Nikki de Saint Phalle (de Keizerin in haar Tarottuin).

De studiedag (10.30 - 16.30 uur) bestaat uit informatie in woord en beeld en een actieve werkvorm om de informatie persoonlijk te integreren. Voorkennis is niet nodig.
Karin Haanappel, kunsthistorica en auteur van ‘Het Parijs van Isis’ en ‘Herstory of Art’ zal aan de hand van prachtige beelden de geschiedenis van het vrouwelijk goddelijke de revue laten passeren. Naast werken van bekende meesters als Michelangelo en Titiaan behandelt zij ook werken van vrouwelijke kunstenaars.
Petra Stam, tarotiste en auteur van ‘Pythia, de hogepriesteres – symboliek en mythologie in de tarot’ en ‘In het licht van de Maan’, zal vanuit haar ervaring en kennis vertellen over de symboliek en mythen van de hemelse en de aardse moeder in de tarot.

Locatie: MecSpirit in Baarn, goed bereikbaar met auto en op loopafstand van het station.
Kosten: € 75,00 p.p. inclusief BTW, koffie en/of thee.
Aanmelden kan hier.

 
https://www.a3boeken.nl

De volle maan van juli

In haar jaargang en boek 'De stem van de Godin' heeft Joyce Hellendoorn de volle maan van juli het thema 'de innerlijke vader' meegegeven: "Deze maan onderzoeken we het mannelijke aspect in jou nog wat verder. Deze maan gaat namelijk onder andere over de vader in jou. Wat voor een soort innerlijke vader wil jouw innerlijke kleine meisje? Door wie voelt zij zich gesteund? Tevens onderzoek je de verbinding met jouw eigen vader.
Ook tiert deze maan alles welig, zelfs datgene wat je liever niet in je tuintje hebt. Het is handig deze maan wat innerlijk onkruid te wieden, omdat anders alle bijkomstige niet ter zake doende nieuwe ideeën of zaken gaan woekeren. Athena kan je hierbij goed ondersteunen, want ze kan erg goed op wilskracht haar dingen doen. Het blijft echter belangrijk je te blijven verbinden met je hart en met je yoni, omdat je anders een wandelend hoofd wordt. Athena is namelijk erg helder, maar kan ook zeer spartaans zijn."

Tot zover de inleiding van dit hoofdstuk, waarin Joyce onder meer informatie geeft over de godinnen Athena en Minerva, het thema verder uitdiept - ook vanuit haar persoonlijke ervaringen, opdrachten geeft, suggesties voor de viering van deze volle maan en een prachtige visualisatie waarin je Athena ontmoet. De visualisatie en het meerstemmige lied over Athena staan ingesproken c.q. ingezongen door Joyce op de bijbehorende CD.

Meer informatie.

 
https://www.a3boeken.nl

Arcturus als dalende ster

Wie in de periode van 23 à 28 juni tot 20 à 25 juli in Nederland is geboren, heeft Arcturus als dalende ster. (De begin- en einddatum van deze periode verschillen, omdat het bij deze ster heel nauw luistert waar in Nederland je bent geboren.) Arcturus maakt deel uit van het sterrenbeeld Boötes, de Ossenhoeder. Dit sterrenbeeld is in de lente en vroege zomer goed aan de nachtelijke hemel te zien. Het is niet zo moeilijk te vinden: zoek het steelpannetje van Ursa Major (de Grote Beer), volg de steel en dan kom je bij Arcturus uit, de goudgele alfaster van Boötes. Deze zeer heldere ster is de op drie na helderste ster aan de hemel. Arcturus is 36 lichtjaren van ons verwijderd en heeft dezelfde massa als de zon, maar is 27 keer zo groot.
Boötes was de zoon van Zeus en de bosnimf Callista. Er zijn verschillende versies van de mythe waarom hij uiteindelijk aan de hemel werd geplaatst. De betekenis van de mythe heeft alles te maken met een verandering van levenswijze om te kunnen overleven in de nieuwe situatie. Arcturus staat aan de hemel op de grens van de circumpolaire sterren (de sterren die rond de pool cirkelen) en de equatoriale sterren (de sterren die ter hoogte van de evenaar staan). Ook hier markeert hij dus een overgang. Met Arcturus als dalende ster bij je geboorte heb je de gave om te pionieren. Je ontwikkelt nieuwe vormen van bestaan en je begeleidt mensen of groepen op deze nieuwe weg. Je wilt hen uitleggen waarom, daarin lesgeven en leidinggeven om de groep te motiveren. Je ziet zelf volop mogelijkheden voor iedereen. Je beschikt ook over de kracht om de eerste stap te zetten en om mensen naar een nieuwe levensstijl te leiden. Je bewaakt het proces en beschermt zo de mensen die onder jouw leiding een nieuwe weg inslaan. Net zoals Boötes breng je een nieuwe cultuur.

Deze tekst is gebaseerd op het boek 'De sterren van je leven - en het verhaal dat zij te vertellen hebben', van Ria Borst, Ineke Bergman, Paula Kersbergen en Vera Verhagen.

Lees ook eens het artikel 'De sterren van je leven en jouw persoonlijke mythe'. Dat vind je hier.

Afbeelding: pastel van Juke Hudig (in het boek 'De sterren van je leven' staan meer dan 60 pastels van haar hand)

 
https://www.a3boeken.nl

In de boekenkast van...

De pagina van A3 boeken op Facebook heeft een fotoalbum met foto's van boekenkasten. Deze zijn ingezonden door mensen die een of meer boeken van A3 boeken in de kast hebben staan. Het is zo leuk en inspirerend om in de boekenkast van een ander rond te neuzen. Kijk maar.
Er kunnen nog meer foto's in het album erbij. De voorwaarde is alleen dat er op de foto ook een boek van A3 boeken te zien is. En het is ook wel handig dat de ruggen te lezen zijn. Foto's graag opsturen naar info@A3boeken.nl en dan komen ze ook in het album met de naam van de eigenaar erbij.

Foto: In de boekenkast van Ellen Meuwsen

 

Als u deze nieuwsbrief niet langer wilt ontvangen, klik dan hier en kies de optie 'uitschrijven'.

Deze nieuwsbrief werd verzonden naar XXXEMAILXXX